Απίθανος συνδυασμός, απαράμιλλη νοστιμιά. Τολμήστε τη!
Συνταγή : Χριστόφορος Πέσκιας
Μερίδες : για 4 μερίδες
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 20 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια
- 4 πορτοκάλια
- 2 φινόκιο
- τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένα
- 1 κουτ. σούπας σουμάκι (εξωτικό μπαχαρικό με φρουτώδες άρωμα και υπόξινη γεύση, που προέρχεται από την αποξηραμένη και τριμμένη σάρκα ενός είδους αγριοκέρασου. Το βρίσκουμε σε καλά μπαχαράδικα, όπως ο Άρκευθος, ο Μανδραγόρας, το Ελιξίρ)
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε όσο πιο λεπτές ροδέλες μπορούμε, (δες πώς σε αυτό το βίντεο) τις οποίες ξεπλένουμε σε ένα μπολ με πολύ παγωμένο νερό.
- Τις αφήνουμε να στραγγίξουν και τις βάζουμε σε μια σαλατιέρα.
- Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια, φροντίζοντας ώστε να απομακρύνουμε όσο γίνεται τις άσπρες ίνες.
- Χωρίζουμε τα πορτοκάλια στις φετούλες τους και αφαιρούμε όσο μπορούμε τις μεμβράνες.
- Κόβουμε το φινόκιο σε πολύ λεπτές φέτες (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό εργαλείο που λέγεται μαντολίνο γι’ αυτή τη δουλειά).
- Βάζουμε τις φετούλες πορτοκαλιού και το φινόκιο στη σαλατιέρα, προσθέτουμε τον μαϊντανό, το σουμάκι, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Συνοδεύουμε με
- Αυτή η εξωτική σαλάτα γίνεται κανονικό γεύμα αν συνδυαστεί με ψητά κρεατικά (μπριζολάκια, ψαρονέφρι, λουκάνικο).
- Αν δεν θέλουμε να μαγειρέψουμε, τη συνοδεύουμε με πέστροφα καπνιστή ή χέλι καπνιστό και ψωμί της αρεσκείας μας.
Συμβουλή
- Λόγω της οξύτητας του πορτοκαλιού, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ξίδι ή λεμόνι στη σαλάτα.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου