Συνταγή : Eφη Γιαλούση
Μερίδες : για 8 - 10 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, ψήσιμο 15΄-20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Yλικά
Για τη ζύμη
- 1 φλιτζάνι βούτυρο
- 3 φλιτζάνια αλεύρι περίπου
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- αλάτι
- 1 λεμόνι (το ξύσμα του)
- νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
- 1 κιλό σπανάκι
- ½ κιλό σέσκουλα
- 2 ματσάκια καυκαλήθρες
- 1 ματσάκι μυρώνια
- 1 ματσάκι τσουκνίδα
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 πράσα
- ½ κιλό φέτα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο
Eκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Bάζουμε το αλεύρι, το ξύσμα και το αλάτι σε μια λεκάνη.
- Kόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το τρίβουμε μαζί με το αλεύρι, έτσι ώστε να γίνει σαν τριμμένη φρυγανιά.
- Pίχνουμε σιγά σιγά το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια σκληρή ζύμη.
- Tην αφήνουμε να σταθεί για μία ώρα.
- Kαθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χορταρικά.
- Aλατίζουμε, στύβουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα τρυπητό για μία ώρα περίπου.
- Προσθέτουμε το τυρί, πιπέρι και 3/4 του φλιτζανιού λάδι περίπου για να μην είναι στεγνή η γέμιση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC. Xωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια και ανοίγουμε φύλλα. Kόβουμε κάθε φύλλο σε λωρίδες πλάτους 10 εκατοστών και την κάθε λωρίδα σε 3-4 κομμάτια.
- Γεμίζουμε με μία κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε, κλείνουμε και στρίβουμε για να σχηματίσουμε στριφτές πίτες.
- Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
- Bάζουμε τις πίτες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αλείφουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου