ΜΕΝΟΥ

Pages

Κεφτέδες με φρέσκο κρεμμύδι και άνηθο, πανέ


Μία μοναδική συνταγή από τις δεκάδες συνταγές κεφτέδων του βιβλίου «Κιμάς» του "γαστρονόμου".









Συνταγή : Νίκη Χρυσανθίδου
Μερίδες : για 4-6 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος :  προετοιμασία 30΄, αναμονή 1-2 ώρες, μαγείρεμα περίπου 20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
Για το μείγμα του κιμά
  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς (κατά προτίμηση από ελιά)
  • 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο στον τρίφτη
  • το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 2 κουτ. σούπας «φύλλα» άνηθου, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 2 φέτες ψωμί, μουσκεμένες και καλά στυμμένες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι της αρεσκείας μας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πανάρισμα
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 200 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 250 ml ελαιόλαδο (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε σησαμέλαιο για χρυσαφένιο χρώμα και διαφορετικό άρωμα)


Εκτέλεση
Κεφτέδες: 
  • Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά, τρίβουμε το ψωμί με τα δάχτυλά μας και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. 
  • Ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα. Αν, παρ’ όλα αυτά, μας βγει λίγο σφιχτό, προσθέτουμε 1 - 2 κουτ. σούπας νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα. 
  • Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα του κιμά στο ψυγείο για περίπου 1 - 2 ώρες, για να αναμειχθούν τα αρώματα. 
  • Πλάθουμε μικρούς κεφτέδες, στρογγυλούς ή πλακέ.

Τηγάνισμα: 
  • Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι, μέχρι να αφρατέψουν. 
  • Βάζουμε το καλαμποκάλευρο σε ένα πιάτο. 
  • Βουτάμε τους κεφτέδες πρώτα στο αυγό και μετά στο αλεύρι, γυρνώντας τους ώστε να αλευρωθούν ομοιόμορφα παντού. 
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τους κεφτέδες για περίπου 3 - 4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν, αλλά να γίνουν και στο εσωτερικό τους. 
  • Ο ασφαλέστερος τρόπος για να το ελέγξουμε αυτό είναι να τους δοκιμάσουμε. 
  • Καλύπτουμε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τους κεφτέδες ώστε να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. 
  • Τους σερβίρουμε ζεστούς ή χλιαρούς.

Συνοδεύουμε με 
  • Τηγανητές πατάτες ή αφράτο πιλάφι με λάδι και μαϊντανό και πράσινη σαλάτα.

Στο ποτήρι
  • Μια παγωμένη ρετσίνα. Αλλιώς, θα διάλεγα ανάμεσα σε ένα κρητικό λευκό χαρμάνι με Βηλάνα ή Βιδιανό και σε ένα πληθωρικό ροζέ.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου