Μία μοναδική συνταγή από τις δεκάδες συνταγές κεφτέδων του βιβλίου «Κιμάς» του "γαστρονόμου".
Συνταγή : Νίκη Χρυσανθίδου
Μερίδες : για 4-6 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 30΄, αναμονή 1-2 ώρες, μαγείρεμα περίπου 20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
Για το μείγμα του κιμά
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς (κατά προτίμηση από ελιά)
- 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο στον τρίφτη
- το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε πολύ λεπτές ροδέλες
- 2 κουτ. σούπας «φύλλα» άνηθου, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
- 2 φέτες ψωμί, μουσκεμένες και καλά στυμμένες
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι της αρεσκείας μας
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πανάρισμα
- 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 200 γρ. καλαμποκάλευρο
- 250 ml ελαιόλαδο (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε σησαμέλαιο για χρυσαφένιο χρώμα και διαφορετικό άρωμα)
Εκτέλεση
Κεφτέδες:
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά, τρίβουμε το ψωμί με τα δάχτυλά μας και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα. Αν, παρ’ όλα αυτά, μας βγει λίγο σφιχτό, προσθέτουμε 1 - 2 κουτ. σούπας νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
- Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα του κιμά στο ψυγείο για περίπου 1 - 2 ώρες, για να αναμειχθούν τα αρώματα.
- Πλάθουμε μικρούς κεφτέδες, στρογγυλούς ή πλακέ.
Τηγάνισμα:
- Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι, μέχρι να αφρατέψουν.
- Βάζουμε το καλαμποκάλευρο σε ένα πιάτο.
- Βουτάμε τους κεφτέδες πρώτα στο αυγό και μετά στο αλεύρι, γυρνώντας τους ώστε να αλευρωθούν ομοιόμορφα παντού.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τους κεφτέδες για περίπου 3 - 4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν, αλλά να γίνουν και στο εσωτερικό τους.
- Ο ασφαλέστερος τρόπος για να το ελέγξουμε αυτό είναι να τους δοκιμάσουμε.
- Καλύπτουμε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τους κεφτέδες ώστε να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
- Τους σερβίρουμε ζεστούς ή χλιαρούς.
Συνοδεύουμε με
- Τηγανητές πατάτες ή αφράτο πιλάφι με λάδι και μαϊντανό και πράσινη σαλάτα.
Στο ποτήρι
- Μια παγωμένη ρετσίνα. Αλλιώς, θα διάλεγα ανάμεσα σε ένα κρητικό λευκό χαρμάνι με Βηλάνα ή Βιδιανό και σε ένα πληθωρικό ροζέ.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου