Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου.
Μερίδες : για 4 μερίδες.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 30΄, ψήσιμο 15΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 4 πίτες για σουβλάκι (προτιμότερο ολικής άλεσης) ή μεγάλες αραβικές πίτες
- περίπου 500 γρ. ψαρονέφρι, σε κομμάτια των 2 - 3 εκ.
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. σόγια σος
- 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. πάπρικα (προτιμότερο καυτερή)
Ντοματίνια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
- 1 κ.σ. φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή 1 κ.γ. ξερή
- αλατοπίπερο
- 1 πολύ μικρό ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες, ελαφρώς στυμμένες
Σος γιαουρτιού
- 80 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 1/2 κ.γ. δυόσμος ξερός
- 1 κ.σ. σόγια σος ή 1 κ.γ. ξίδι μπαλσάμικο
- 2 κ.γ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδου, κοπανισμένη
- αλατοπίπερο
Για το τύλιγμα
- 4 λαδόκολλες, κομμένες 4 εκ. μεγαλύτερες από τη διάμετρο της πίτας
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα με τη σόγια, το λεμόνι, το λάδι και την πάπρικα. Ρίχνουμε μέσα το κρέας, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες (μέχρι 24 ώρες).
- Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τα ντοματίνια και τα αφήνουμε να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα.
- Σε ένα άλλο μικρό μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε (πριν από το σερβίρισμα, αφαιρούμε την κοπανισμένη σκελίδα σκόρδου).
- Προθερμαίνουμε το γκριλ ή το φούρνο στη λειτουργία του αέρα, στους 200° C.
- Περνάμε τα κομμάτια από το μαριναρισμένο ψαρονέφρι σε καλαμάκια και ψήνουμε 5 - 6 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα να γίνει το κρέας, χωρίς να στεγνώσει (αν επιλέξουμε αέρα, ψήνουμε για περίπου 15 - 17 λεπτά).
- Τα τελευταία 2 λεπτά του ψησίματος βάζουμε και τις πίτες μέσα στο φούρνο, ίσα να ζεσταθούν. Παίρνουμε μια λαδόκολλα και από πάνω τοποθετούμε μια πίτα, με τρόπο ώστε στο κάτω μέρος να προεξέχει η λαδόκολλα.
- Βάζουμε μέσα στην πίτα ένα σουβλάκι, κλείνουμε το χέρι μας και τραβάμε το καλαμάκι, έτσι ώστε το κρέας να μείνει μέσα στην πίτα. Ανοίγουμε πάλι την πίτα και βάζουμε το 1/4 από το μείγμα με τα ντοματίνια και 1 γεμάτη κουταλιά από το μείγμα με το γιαούρτι.
- Τυλίγουμε την πίτα, στρίβουμε τη λαδόκολλα στο κάτω μέρος ώστε να κλείσει και συνεχίζουμε με τα επόμενα σουβλάκια. Σερβίρουμε αμέσως.
Συμβουλή
- Γεμίζουμε την πίτα με τα υλικά από τη μέση και πάνω, όχι κοντά στην κάτω άκρη της πίτας, για να αποφύγουμε να τρέξει το ζουμί από το γιαούρτι και τα ντοματίνια.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου