ΜΕΝΟΥ

Pages

Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη



Μία παραδοσιακή συνταγή που θα σας ξετρελάνει.









Συνταγή : Cookbox.gr
Μερίδες : για 8 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος :  προετοιμασία 60΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.



Υλικά
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 230 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά ή 4 κρόκοι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 μήλα (όχι ξινόμηλα)
  • 60 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 λεμόνι (λίγο από το χυμό του)
  • 110 ml νερό
  • 2 κ.γ. κανέλα σκόνη ,για τη γέμιση και για σερβίρισμα
  • 70 κ.σ. καρυδόψιχα κομμένη
  • 30 γρ. ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
  • 3 κ.σ. σταφίδες ξανθές

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη:
  • Βάζουμε σε βαθύ μπολ ή λεκάνη το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. 
  • Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και προσθέτουμε 200γρ. Flora, τη ζάχαρη και τα αυγά ή τους κρόκους. 
  • Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, κάνοντας γρήγορες κινήσεις. 
  • Στην αρχή θα δημιουργηθεί μια ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα. 
  • Συνεχίζουμε για λίγο, μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη (εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο κρύο νερό). 
  • Χωρίζουμε τη ζύμη, πλάθουμε 2 μπάλες (η μία να είναι λίγο μεγαλύτερη) και τις τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη. 
  • Βάζουμε τη μεγάλη μπάλα στο ψυγείο και την μικρότερη στην κατάψυξη.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση:
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα ψιλοκόβουμε. 
  • Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, 30γρ. Flora και το νερό. 
  • Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και περιμένουμε να μαλακώσουν τα μήλα. 
  • Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την κανέλα, τις σταφίδες και την καρυδόψιχα.

  • Στη συνέχεια βγάζουμε τις ζύμες από το ψυγείο. Τη μεγάλη την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και τη στρώνουμε στον πάτο του ταψιού, φροντίζοντας να ανεβαίνει λίγο και στα πλαϊνά τοιχώματα. 
  • Απλώνουμε το μίγμα της γέμισης σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Τρίβουμε τη δεύτερη ζύμη, στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, πάνω από τη γέμιση, φροντίζοντας να την καλύψουμε παντού. 
  • Βάζουμε την μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο και την ψήνουμε στους 180 C για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.

  • Αφού βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο, περιμένουμε 10 λεπτά και τη μεταφέρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
  • Τη σερβίρουμε κομμένη σε μερίδες.

Πηγή - cookbox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου