Συνταγή : Cookbox.gr
Μερίδες : για 8 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 60΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 230 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο
- 170 γρ. ζάχαρη
- 2 αβγά ή 4 κρόκοι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 4 μήλα (όχι ξινόμηλα)
- 60 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 1 λεμόνι (λίγο από το χυμό του)
- 110 ml νερό
- 2 κ.γ. κανέλα σκόνη ,για τη γέμιση και για σερβίρισμα
- 70 κ.σ. καρυδόψιχα κομμένη
- 30 γρ. ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
- 3 κ.σ. σταφίδες ξανθές
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη:
- Βάζουμε σε βαθύ μπολ ή λεκάνη το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και προσθέτουμε 200γρ. Flora, τη ζάχαρη και τα αυγά ή τους κρόκους.
- Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, κάνοντας γρήγορες κινήσεις.
- Στην αρχή θα δημιουργηθεί μια ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα.
- Συνεχίζουμε για λίγο, μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη (εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο κρύο νερό).
- Χωρίζουμε τη ζύμη, πλάθουμε 2 μπάλες (η μία να είναι λίγο μεγαλύτερη) και τις τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη.
- Βάζουμε τη μεγάλη μπάλα στο ψυγείο και την μικρότερη στην κατάψυξη.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση:
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα ψιλοκόβουμε.
- Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, 30γρ. Flora και το νερό.
- Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και περιμένουμε να μαλακώσουν τα μήλα.
- Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την κανέλα, τις σταφίδες και την καρυδόψιχα.
- Στη συνέχεια βγάζουμε τις ζύμες από το ψυγείο. Τη μεγάλη την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και τη στρώνουμε στον πάτο του ταψιού, φροντίζοντας να ανεβαίνει λίγο και στα πλαϊνά τοιχώματα.
- Απλώνουμε το μίγμα της γέμισης σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Τρίβουμε τη δεύτερη ζύμη, στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, πάνω από τη γέμιση, φροντίζοντας να την καλύψουμε παντού.
- Βάζουμε την μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο και την ψήνουμε στους 180 C για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
- Αφού βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο, περιμένουμε 10 λεπτά και τη μεταφέρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
- Τη σερβίρουμε κομμένη σε μερίδες.
Πηγή - cookbox.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου