ΜΕΝΟΥ

Pages

Κεικ σοκολάτας German


"German Chocolate Cake". Πήρε το όνομά του από τον Samuel German, που δημιούργησε μια μπάρα σοκολάτας για την εταιρία Baker’s Chocolate. Αυτή η μπάρα σοκολάτας αποτέλεσε το βασικό συστατικό για τα κεικ την δεκαετία του '60. Η σοκολάτα αυτή περιέχει μόνο 46% κακάο δίνοντας ένα διακριτικό άρωμα στο κέικ.


Για τη συγκεκριμένη συνταγή λοιπόν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ημίγλυκη σοκολάτα με περιεκτικότητα κακάο λιγότερη από 70%. Αλλιώς θα επηρεαστεί αρνητικά η υφή του κέικ μας.


Συνταγή : Cookbox.gr
Μερίδες : 
Απαιτούμενος Χρόνος :  
Βαθμός Δυσκολίας :  Δύσκολη.


Υλικά
  • 300 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 110 γρ. σοκολάτες κουβερτούρα 55% ή με όση περιεκτικότητα κακάο θέλουμε μέχρι 70%
  • 120 ml νερό βραστό
  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. σόδα
  • Αλάτι
  • 8 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου και από τα 4 μόνο τους κρόκους
  • 560 γρ. ζάχαρη
  • 3 βανίλιες (3 κ.γ.)
  • 140 γρ. ξινόγαλο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 354 ml. γάλα εβαπορέ (1 κουτί)
  • 200 γρ. τριμμένη καρύδα
  • 15 κ.σ. καρυδόψιχα τριμμένη

Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C και βάζουμε 2 σχάρες. Την μια στο ψηλότερο και την άλλη στο χαμηλότερο σημείο του φούρνου μας. 
  • Παίρνουμε 3 στρογγυλά ταψιά ίδιου μεγέθους. 
  • Βουτυρώνουμε τις πλευρές τους και βάζουμε λαδόκολλα στον πάτο τους.

Για το κέικ
  • Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα μικρό μπολ και προσθέτουμε το βραστό νερό. Την αφήνουμε λίγο να μαλακώσει και στην συνέχεια την ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να λιώσει εντελώς και να γίνει ένα μίγμα με το νερό. Αφήνουμε τη σοκολάτα μας στην άκρη να κρυώσει για να τη, χτυπήσουμε σε λίγο στο μίξερ.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα και 1/2 κ.γ. αλάτι σε ένα φύλλο λαδόχαρτο.
  • Χτυπάμε στο μίξερ 110γρ. βούτυρο για λίγα δευτερόλεπτα σε μέτρια-χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε 450γρ. ζάχαρη σιγά σιγά να ανακατευτεί με το βούτυρο και χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ένταση για 4 με 5 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μίγμα.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά και τα 4 αυγά. (Μέσα σε 1,5 λεπτό πρέπει να τα έχουμε προσθέσει όλα). Προσθέτουμε και τη λιωμένη σοκολάτα και 1 κ.γ. βανίλια και χτυπάμε για λίγο ακόμα ίσα μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε ¼ από το μίγμα αλευριού. Ανακατεύουμε σε μέτρια-χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ για λίγο ακόμα ίσα μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές ξανά. Προσθέτουμε το 1/3 του ξινόγαλου και ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο προσθέτοντας κάθε φορά άλλο ένα τέταρτο από το αλεύρι, στη συνέχεια, το ένα τρίτο του ξινόγαλου, μέχρι να προστεθεί όλο το αλεύρι.
  • Μοιράζουμε το μίγμα που μόλις φτιάξαμε στα 3 ταψιά και απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε, αλλάζοντας θέσεις σ τα ταψιά μέσα στο φούρνο ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά έως ότου τα κέικ αρχίζουν τα ξεκολλούν από τα τοιχώματα της φόρμας και πιέζοντας τα με το δάχτυλό μας δούμε πως έχουν ελαστικότητα. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για 10’ να κρυώσουν μέσα στο ταψί.
  • Με την βοήθεια του μαχαιριού ξεκολλάμε τα κέικ από τα τοιχώματα εντελώς. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα ώστε να βγάλουμε τα κέικ και αφαιρούμε την λαδόκολλα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Για τη γέμιση
  • Απλώνουμε την καρύδα σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 170 C για 10’, ανακατεύοντας κάθε 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια την βγάζουμε από το φούρνο, την τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Χτυπάμε σε αντικολλητικό σκεύος τους 4 κρόκους των αυγών με το γάλα εβαπορέ, 240γρ. ζάχαρη, 2 κ.γ. βανίλια και 3/4κ.γ. αλάτι. Προσθέτουμε τα 170γρ. βούτυρο. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς . Όταν το μίγμα αρχίσει να βράζει, αυξάνουμε τη θερμότητα σε μέτρια προς υψηλή. 
  • Ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει και να πήξει, 3 έως 4 λεπτά. Αποσύρουμε το σκεύος από φωτιά, προσθέτουμε την καρύδα και τα καρύδια και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

‘’Συναρμολογώντας’’ το κέικ
  • Βάζουμε το ένα κέικ σε μια στρογγυλή πιατέλα. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα το 1/3 της γέμισης. Από πάνω βάζουμε και το δεύτερο στρώμα κέικ και απλώνουμε ομοιόμορφα την μισή από την υπόλοιπη γέμιση. Βάζουμε και το τρίτο κέικ και καλύβουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Αφήνουμε τις πλευρές του κέικ να εκτίθενται. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μπορούμε να το διατηρήσουμε πάνω από 2 ημέρες στο ψυγείο. Απλά το αφήνουμε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρουμε.


Πηγή - cookbox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου