ΜΕΝΟΥ

Pages

Στέικ από καρδιά κιλότου με σπανάκι


Η καρδιά του κιλότου είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση αντί των ακριβών στέικ.
Ζητάμε από τον χασάπη να μας καθαρίσει καλά το κρέας και να το κόψει σε τέσσερα τεμάχια. Μπορούμε να ετοιμάσουμε το αρωματικό βούτυρο από την προηγούμενη μέρα.








Συνταγή :  Κώστας Τσίγκας
Μερίδες :  για 4 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος :  Προετοιμασία 10΄, Μαγείρεμα 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.



Υλικά
  • 1¼ κιλό καρδιά κιλότου καθαρισμένη και κομμένη στα τέσσερα
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα σπανάκι
  • 500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο
  • 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλεύρι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1/4 φλιτζανιού γάλα εβαπορέ
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 αβγό
  • 1/2 φλιτζάνι τυρί τριμμένο για μακαρόνια
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

Για το αρωματικό βούτυρο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
  • 1 κουτ. γλυκού σόγια
  • 1/4 κουτ. γλυκού θυμάρι


Eκτέλεση
Ετοιμάζουμε το αρωματικό βούτυρο: 
  • Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να έχει σχεδόν παχύρρευστη μορφή.
  •  Χτυπάμε καλά σε μπλέντερ το βούτυρο με το ξίδι, τη σόγια και το θυμάρι. 
  • Μεταφέρουμε σε μικρό μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να δέσει, για 20 λεπτά περίπου. 
Ετοιμάζουμε την κρέμα σπανάκι: 
  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σοταριστεί για 10-12 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. 
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και έπειτα από 1 λεπτό το σπανάκι. 
  • Σοτάρουμε το σπανάκι για 4-5 λεπτά και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το γάλα. 
  • Αφήνουμε το σπανάκι να μαγειρευτεί με το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια για 3 λεπτά περίπου. 
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα ομογενές. 
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά. 
  • Χτυπάμε ελαφρώς το αβγό σε μπολ και το προσθέτουμε στο σπανάκι ανακατεύοντας έντονα για να μην μαγειρευτεί το αβγό. 
  • Προσθέτουμε και το τυρί και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το σπανάκι μέχρι να ετοιμάσουμε το κρέας
Ετοιμάζουμε το κρέας: 
  • Αλατοπιπερώνουμε το κρέας καλά και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 225°C. 
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι που μπαίνει στον φούρνο και σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει καλό χρώμα και στις δύο πλευρές. 
  • Μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο και το ψήνουμε για 12 λεπτά περίπου (μέτριο ψήσιμο). 
  • Βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο και το τοποθετούμε στα πιάτα. 
  • Πάνω σε κάθε στέικ προσθέτουμε μία κουταλιά από το κρύο αρωματισμένο βούτυρο και δίπλα σερβίρουμε μια ποσότητα από το σπανάκι, το οποίο θερμαίνουμε ελαφρώς.

Tips: 
  • Η καρδιά του κιλότου είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση αντί των ακριβών στέικ. 
  • Ζητάμε από τον χασάπη να μας καθαρίσει καλά το κρέας και να το κόψει σε τέσσερα τεμάχια. 
  • Μπορούμε να ετοιμάσουμε το αρωματικό βούτυρο από την προηγούμενη μέρα.

Πηγή - cookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου