Συνταγή : Κώστας Τσίγκας
Μερίδες : για 4 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 15΄, αναμονή 3 ώρες, μαγείρεμα 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 1 κιλό μύδια
- 8 πατάτες μεγάλες καθαρισμένες
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 2+2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
- 1/2 λεμόνι (το ξύσμα του)
- 1 κουτ. σούπας αβγοτάραχο τρίμμα (προαιρετικό)
- αλάτι
Eκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα μύδια, τα βάζουμε σε κρύο νερό και μετά στο ψυγείο. Αλλάζουμε μερικές φορές το νερό μέχρι να φύγει όλη η άμμος. Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει τουλάχιστον τρεις ώρες.
- Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε καλά για 4 λεπτά.
- Βάζουμε στη συνέχεια στην κατσαρόλα τα μύδια, το σκόρδο, το μπούκοβο και το δεντρολίβανο, και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Σβήνουμε με το κρασί και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
- Αφήνουμε τα μύδια να μαγειρευτούν μέχρι να ανοίξουν, για 4 λεπτά περίπου.
- Αφαιρούμε τα μύδια από την κατσαρόλα και δύο κουταλιές από τα υγρά.
- Μεταφέρουμε τα μύδια σε πιατέλα και όσα τυχόν δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε. Κρατάμε μόνο τη σάρκα τους μαζί με τα υγρά.
- Βάζουμε στην ίδια κατσαρόλα τις πατάτες και προσθέτουμε κρύο νερό μέχρι να τις σκεπάσει.
- Τις βράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από το νερό και τις βάζουμε στην πιατέλα με μύδια.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμύδι και το ξύσμα του λεμονιού.
- Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε το αλάτι.
- Μοιράζουμε τη σαλάτα στα πιάτα, πασπαλίζουμε με το αβγοτάραχο, αν το χρησιμοποιήσουμε, και σερβίρουμε.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου