ΜΕΝΟΥ

Pages

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, κουκουνάρι και ντομάτα


Από τους ωραιότερους μεζέδες για ούζο τις ανοιξιάτικες ή καλοκαιρινές μέρες, αλλά και νόστιμο κυρίως πιάτο για τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο.








Συνταγή : Cookbox.gr
Μερίδες : για 4 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος :  2 περίπου ώρες.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 1500 γρ. Καλαμάρια μέτρια ή μεγάλα
  • 200 γρ. ρύζι
  • 340 ml. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. γαλέτα
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 170 ml λευκό κρασί
  • 1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα
  • 8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1/4 ματσάκι άνηθο ψιλικομμένο
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση
  • Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά από τα νερά. Παράλληλα διαχωρίζουμε το σώμα από τα πλοκάμια. Σε ένα ξύλο κοπής ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη γέμιση για τα καλαμάρια. Βάζουμε στη φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο παραπάνω από το μισό ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε μέσα τα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και τα σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το ρύζι, τη γαλέτα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον ψιλοκομμένο άνηθο και το κουκουνάρι. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά και η γέμιση είναι έτοιμη.
  • Παίρνουμε ένα ένα τα καλαμάρια και με ένα κουτάλι τα γεμίζουμε και κλείνουμε τις άκρες με μια οδοντογλυφίδα. Δεν πρέπει να τα γεμίσουμε εντελώς γιατί το ρύζι μας όταν μαγειρευτεί θα φουσκώσει.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και όταν κάψει, τοποθετούμε μέσα τα καλαμάρια προσεχτικά για να μην ανοίξουν. Αφού σοταριστούν, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, κινούμε κυκλικά την κατσαρόλα μας ώστε να πάει η ντομάτα παντού, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και αφήνουμε τα καλαμάρια να μαγειρευτούν για περίπου 1 ώρα, ώσπου να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα τους.
  • Αν τα καλαμάρια μας είναι αρκετά μεγάλα μπορούμε να τα σερβίρουμε αφού πρώτα τα κόψουμε σε ροδέλες και φυσικά να μην ξεχάσουμε πριν να αφαιρέσουμε τις οδοντογλυφίδες.

Πηγή - cookbox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου