ΜΕΝΟΥ

Pages

Γύρος κοτόπουλου με χειροποίητη πίτα

Πίτα γύρος, μία μοναδική λιχουδιά στο τραπέζι σας.








Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος.
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 85΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.



Υλικά
  • 12 μπούτια κοτόπουλου, χωρίς κόκαλο και πέτσα

Για τη μαρινάδα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. δυόσμο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • Ξύσμα και χυμό ενός λεμονιού
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Για τις πίτες
  • 250 γρ άσπρο αλεύρι για ψωμί
  • 1 φακελάκι (7 γρ) μαγιά ξηρή
  • 1 κ.γ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο συν 1 κ.γ.

Εκτέλεση
  • Ρίχνουμε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τo ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το δυόσμο, το κύμινο, το κόλιανδρο, την πάπρικα, την κανέλα, το ξύσμα και χυμό λεμονιού και το σκόρδο μαζί με 1 κ.γ. αλάτι και άφθονο μαύρο πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.

Για την πίτα
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 1/2 κ.γ. αλάτι με τα δάχτυλά μας. Προσθέτουμε 150 ml χλιαρό νερό και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε τη ζύμη μας σε μία επίπεδη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά (ή χρησιμοποιούμε ένα μίξερ για 5 λεπτά).
  • Καθαρίζουμε και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το μπολ μας και βάζουμε ξανά τη ζύμη μας σε αυτό καλύπτοντάς το χαλαρά με μία μεμβράνη.
  • Αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν σε μέγεθος.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια.  Την ανοίγουμε σε λεπτούς κύκλους και καλύπτουμε με μία μεμβράνη για 15-20 λεπτά
 
  • Ζεσταίνουμε το γκριλ σε υψηλή φωτιά. Σε ένα ταψί απλώνουμε αλουμινόχαρτο.
  • Χρησιμοποιούμε 4 μεταλλικά σουβλάκια μακρύτερα από το ταψί, ώστε να κάθονται στις άκρες του - από τη μια πλευρά μέχρι την άλλη. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και περνάμε κάθε μπούτι σε 2 σουβλάκια.
  • Περνάμε έτσι όλα τα κοτόπουλα, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους. Κάθε ζευγάρι μεταλλικά σουβλάκια πρέπει να έχει 6 μπούτια κοτόπουλο. Τα ακουμπάμε πάνω στο ταψί και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τελειώσουμε τις πίτες.
  • Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, αλείφουμε με λίγο λάδι τις πίτες μας και τις ακουμπάμε απαλά στο τηγάνι για 1-2 λεπτά. Όταν η κάτω πλευρά γίνει χρυσή, αναποδογυρίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Συνεχίζουμε, μέχρι να ψηθούν όλες οι πίτες, τυλίγοντας σε αλουμινόχαρτο όσες μαγειρεύονται. Μπορούμε να διατηρήσουμε τις πίτες μας ζεστές, στο κάτω μέρος του φούρνου, ενώ μαγειρεύουμε το κοτόπουλο.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο κάτω από το καυτό γκριλ και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, βουρτσίζοντας τακτικά με λάδι, όσο τα γυρνάμε. Μόλις ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μεγάλες λεπτές φέτες και σερβίρουμε στις ζεστές πίτες με συνοδεία μαρουλιού, ντομάτας, κρεμμυδιού και τζατζικιού.

Πηγή - Dimitris Skarmoutsos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου