
Συνταγή : γαστρονόμος.
Μερίδες : Για 30 τεμ.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 40', Μαγείρεμα 50'.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 30 έτοιμα σφολιατάκια, κτψ, ή 3-4 φύλλα σφολιάτας, κομμένα σε δίσκους διαμέτρου 10 εκ.
- 1½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 4 κουτ. σούπας κοτσάνι κόλιανδρου, χωρίς τα φύλλα, ψιλοκομμένο (οι Ταϊλανδοί χρησιμοποιούν ρίζα κόλιανδρου, που όμως δεν υπάρχει στην Ελλάδα – αν δεν μας αρέσει ο κόλιανδρος, αντικαθιστούμε με μαϊντανό, με άλλο γευστικό αποτέλεσμα)
- 200 γρ. κιμάς κοτόπουλου ή χοιρινού
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, σε κύβους
- 50 γρ. αρακάς 350 γρ. πατάτες, καθαρισμένες
- 3 κουτ. σούπας σάλτσα ψαριού* (fish sauce)
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή
- 1 κουτ. γλυκού κάρι, σε σκόνη (το φτιάχνουμε μόνοι μας ή το βρίσκουμε σε μπαχαράδικα)
- ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για βαθύ τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
* Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα,
Εκτέλεση
Για τη γέμιση:
- Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τις πατάτες για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα γουόκ ή σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 1-2 λεπτά, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το κοτσάνι κόλιανδρου και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον κιμά και χρησιμοποιώντας μια κουτάλα διαλύουμε τα σβολάκια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί ο κιμάς. Προσθέτουμε την πιπεριά και τον αρακά και ανακατεύουμε για 1 με 2 λεπτά. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τις πατάτες, τη σάλτσα ψαριού, τη ζάχαρη, τη σκόνη κάρι και αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
¤ ¤ ¤ ¤
- Απλώνουμε τους δίσκους σφολιάτας σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Βάζουμε 1-1½ κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο του. Αλείφουμε την άκρη της ζύμης με νερό και τη διπλώνουμε έτσι ώστε να σχηματίσουμε ένα μισοφέγγαρο. Πιέζουμε τις άκρες για να τις σφραγίσουμε.
- Φτιάχνουμε ένα «κορδονάκι» εκεί όπου σφραγίσαμε τα φύλλα, αναδιπλώνοντας ελαφρά τη ζύμη κατά μήκος της άκρης. Βάζουμε το σφολιατάκι στην άκρη και επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.
- Γεμίζουμε ένα γουόκ ή ένα βαθύ τηγάνι με λάδι σε ύψος 7,5 εκ. και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τα σφολιατάκια για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν. Βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.
Πηγή - γαστρονόμος
* * Μην ξεχάσετε να
βαθμολογείστε την συνταγή * *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου