ΜΕΝΟΥ

Pages

Χουνκιάρ μπεγιεντί

Eνα εμβληματικό πιάτο της παλατιανής κουζίνας.













Συνταγή : Ηλίας Δεμιρτζόγλου.
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος :  Προετοιμασία 30΄, Μαγείρεμα 1 ώρα & 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά
  • 1.200- 1.500 γρ. μοσχάρι κομμένο σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο + 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι μαυροδάφνη
  • 200 γρ. χυμό ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • λίγη κανέλα τριμμένη
  • 1 ποτήρι νερό ζεστό
  • αλάτι, πιπέρι

Για τον πουρέ μελιτζάνας
  • 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 1/2 λεμόνι (τον χυμό του)
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1½ - 2 φλιτζάνια γάλα ζεστό
  • 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 200 γρ. κασέρι τριμμένο ή άλλο κίτρινο τυρί

Eκτέλεση
  • Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο μαζί με το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε για λίγο και στη συνέχεια βάζουμε τους κύβους του κρέατος. Αφήνουμε να πάρουν χρώμα απο όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας (ενδιάμεσα προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό). 
  • Τρυπάμε με πιρούνι τις μελιτζάνες παντού και τις ψήνουμε πάνω σε τριπλό αλουμινόχαρτο στο μάτι της κουζίνας ή στα κάρβουνα. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά μέσα σε σακούλα για τρόφιμα για να μαλακώσει η φλούδα τους και τις ξεφλουδίζουμε. Παίρνουμε την ψίχα και τη βάζουμε σε σουρωτήρι. Την περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολίτσα, προσθέτουμε το αλεύρι και με τον αβγοδάρτη ανακατεύουμε για λίγο, να πάρει χρώμα. 
  • Ρίχνουμε το γάλα ζεστό, λίγο λίγο μέχρι να αποκτήσει η κρέμα την πυκνότητα που επιθυμούμε. (Φτιάχνουμε δηλαδή μια μπεσαμέλ). Πατάμε τον πολτό μελιτζάνας με το χέρι μέσα στο σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά και τον προσθέτουμε στην κρέμα. 
  • Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά, ώστε να λιώσει η μελιτζάνα και να ενσωματωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Tip
  • Eνα εμβληματικό πιάτο της παλατιανής κουζίνας. Ο όρος χαρακτηρίζει την κουζίνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον 150 έως τον 190 αιώνα.

Πηγή - cookbook.gr


 * * Βαθμολογείστε την συνταγή * *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου