ΜΕΝΟΥ

Pages

Καραμελωμένα πορτοκάλια, βουτηγμένα σε καυτή σοκολάτα

Καραμελωμένα πορτοκάλια για να διακοσμήσετε τα γλυκά σας


 






Υλικά
Για το καραμέλωμα

  • 4 πορτοκάλια
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό
 
Για την επικάλυψη
  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
 ~ ¤ ~

Εκτέλεση
Για το καραμέλωμα

  • Πλένω πολύ καλά τα πορτοκάλια. 
  • Τα βουτάω σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τα αφήνω για 1 ώρα ή και παραπάνω, να ξεπικρίσουν. 
  • Χύνω το νερό και κόβω τα πορτοκάλια σε όσο το δυνατόν πιο ισόπαχες φετούλες. 
  • Αφαιρώ τα κουκούτσια, αν υπάρχουν και τις χοντρές ίνες γιατί πικρίζουν. 
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω το νερό με τη ζάχαρη και το αφήνω να βράσει. 
  • Ανακατεύω κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.
  • Όταν γίνει το σιρόπι μου, βουτάω με προσοχή τα πορτοκάλια. 
  • Τα ανακατεύω μια γύρα και τα αφήνω να σιγοβράσουν στο ζουμί για 15'. 
  • Σβήνω τη φωτιά κι αφήνω τα πορτοκάλια στο σιρόπι, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία τους. 
  • Επαναλαμβάνω την όλη διαδικασία ζέσταμα-κρύωμα άλλη 1 με 2 φορές, μέχρι να κρυσταλλώσουν καλά τα πορτοκάλια μου με το σιρόπι και να γυαλίζουν!
  • Τα βγάζω και τα αφήνω σε μια λαμαρίνα, αντικολλητικό χαρτί ή πιατέλα να στεγνώσουν. 
  • Αφού στάξει το πολύ σιρόπι και σταθεροποιηθούν, μεταφέρω τα καραμελωμένα πορτοκάλια μου σε αντικολλητικό χαρτί, αν δεν το έχω ήδη χρησιμοποιήσει, και τα ψήνω στους 100°C για 45'-55', μέχρι να στεγνώσουν καλά.
 
~ ¤ ~


Για την επικάλυψη σοκολάτας
  • Σε μπεν μαρί και σε ένα μπρίκι ή μικρό κατσαρόλι ζεσταίνω την κουβερτούρα με το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσουν. 
  • Τα αποσύρω κι άμεσα βουτάω τα καραμελωμένα πορτοκάλια μου μέχρι τη μέση τους. 
  • Τα τοποθετώ σε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνω να στεγνώσουν. 
  • Τα μεταφέρω στο ψυγείο και τα αφήνω για μερικές ώρες να κρυώσουν καλά.


Πηγή - PastryChef.gr