Καραμελωμένα πορτοκάλια για να διακοσμήσετε τα γλυκά σας
Υλικά
Για το καραμέλωμα
Για την επικάλυψη
Εκτέλεση
Για το καραμέλωμα
Για την επικάλυψη σοκολάτας
Πηγή - PastryChef.gr
Υλικά
Για το καραμέλωμα
- 4 πορτοκάλια
- 300 γρ. ζάχαρη
- 300 ml νερό
Για την επικάλυψη
- 100 γρ. κουβερτούρα
- 2 κ.σ. βούτυρο
~ ¤ ~
Εκτέλεση
Για το καραμέλωμα
- Πλένω πολύ καλά τα πορτοκάλια.
- Τα βουτάω σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τα αφήνω για 1 ώρα ή και παραπάνω, να ξεπικρίσουν.
- Χύνω το νερό και κόβω τα πορτοκάλια σε όσο το δυνατόν πιο ισόπαχες φετούλες.
- Αφαιρώ τα κουκούτσια, αν υπάρχουν και τις χοντρές ίνες γιατί πικρίζουν.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω το νερό με τη ζάχαρη και το αφήνω να βράσει.
- Ανακατεύω κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.
- Όταν γίνει το σιρόπι μου, βουτάω με προσοχή τα πορτοκάλια.
- Τα ανακατεύω μια γύρα και τα αφήνω να σιγοβράσουν στο ζουμί για 15'.
- Σβήνω τη φωτιά κι αφήνω τα πορτοκάλια στο σιρόπι, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία τους.
- Επαναλαμβάνω την όλη διαδικασία ζέσταμα-κρύωμα άλλη 1 με 2 φορές, μέχρι να κρυσταλλώσουν καλά τα πορτοκάλια μου με το σιρόπι και να γυαλίζουν!
- Τα βγάζω και τα αφήνω σε μια λαμαρίνα, αντικολλητικό χαρτί ή πιατέλα να στεγνώσουν.
- Αφού στάξει το πολύ σιρόπι και σταθεροποιηθούν, μεταφέρω τα καραμελωμένα πορτοκάλια μου σε αντικολλητικό χαρτί, αν δεν το έχω ήδη χρησιμοποιήσει, και τα ψήνω στους 100°C για 45'-55', μέχρι να στεγνώσουν καλά.
~ ¤ ~
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- Σε μπεν μαρί και σε ένα μπρίκι ή μικρό κατσαρόλι ζεσταίνω την κουβερτούρα με το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσουν.
- Τα αποσύρω κι άμεσα βουτάω τα καραμελωμένα πορτοκάλια μου μέχρι τη μέση τους.
- Τα τοποθετώ σε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνω να στεγνώσουν.
- Τα μεταφέρω στο ψυγείο και τα αφήνω για μερικές ώρες να κρυώσουν καλά.
Πηγή - PastryChef.gr