Ένα από τα πολλά πρόσωπα της πανακότας έχει γεύση Ανατολής.
Προετοιμασία 50΄
Αναμονή 3 - 4 ώρες
Ψήσιμο 20΄
Υλικά για 10 μερίδες
Για τα φύλλα
- 200 γρ. φύλλο κρούστας
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
Για την πανακότα
- 20 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 900 γρ. κρέμα γάλακτος 35% - 36% λιπαρά
- 150 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
- 100 γρ. καρύδια
- 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση
- Πανακότα: Ψήνουμε τα φιστίκια στο φούρνο, στους 160° C για 10 λεπτά.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τρίβουμε στο μούλτι σε ψιλά κομμάτια.
- Στη συνέχεια τρίβουμε τα καρύδια και τα ενώνουμε με τα φιστίκια.
- Βάζουμε τη ζελατίνη να μουλιάσει σε ένα μπολ με κρύο νερό.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα, το γάλα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα.
- Ανακατεύουμε ελαφρώς και βάζουμε στη φωτιά.
- Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το μείγμα, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις ζελατίνες, ελαφρώς στυμμένες.
- Ανακατεύουμε για να λιώσουν εντελώς.
- Αφήνουμε την πανακότα να κρυώσει και να αρχίσει να δένει, ανακατεύοντας συχνά, για να μην πιάσει πέτσα.
- Ακόμη καλύτερα είναι να την αδειάσουμε σε ένα μπολ και να το τοποθετήσουμε πάνω σε παγάκια, ώστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία.
- Μόλις η κρέμα κρυώσει, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς.
- Ανακατεύουμε απαλά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ή δύο παραλληλόγραμμα ταψιά ή τσέρκια. Θέλουμε το πάχος της πανακότας να είναι περίπου 3 - 4 εκ.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 - 4 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί η πανακότα.
Συναρμολόγηση:
- Λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην καεί, και με ένα πινέλο βουτυρώνουμε τα φύλλα ένα-ένα.
- Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο, τα αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να παγώσουν και τα κόβουμε σε κομμάτια διαστάσεων 4x5 εκ. (το κάθε κομμάτι θα αποτελείται από πολλά φύλλα).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° - 170° C για 20 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ξεφορμάρουμε την πανακότα, την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια ίδιων διαστάσεων με τα φύλλα και φτιάχνουμε σάντουιτς.
- Προαιρετικά, όταν πρόκειται να σερβίρουμε, περιχύνουμε το κάθε κομμάτι με μέλι.
Πηγή - γαστρονόμος online