
Συνταγή : Κώστας Τσίγκας
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 1 ώρα & 15΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 500 γρ. Μακαρόνια Τρυπητά
- 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κουτί ντομάτα κονκασέ
- 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 3 κουτ. σούπας τυρί τριμμένο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 6 κουτ. σούπας βούτυρο
- 6 κουτ. σούπας αλεύρι
- 750 ml γάλα
- 2 αβγά
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο (παρμεζάνα, κεφαλοτύρι,γραβιέρα κ.ά.)
Για πασπάλισμα
- 1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο
- λίγη γαλέτα
Eκτέλεση
- Σοτάρουμε σε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο τον κιμά με το κρεμμύδι και το σκόρδο, σβήνουμε με το κρασί και τηn ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και σιγομαγειρεύουμε για μισή ώρα.
- Προσθέτουμε 3 κουταλιές σούπας τυρί τριμμένο. Βράζουμε τα 3/4 των ζυμαρικών από το πακέτο. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά ενόσω κρατάνε.
- Στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο. Στρώνουμε μια στρώση σε βουτυρωμένο ταψί και πασπαλίζουμε με τυρί. Στρώνουμε από πάνω τον κιμά και μια λεπτή στρώση μακαρόνια.
- Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το γάλα. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το ανακατεύουμε με το αλεύρι.
- Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά πριν σφίξει πολύ και ενσωματώνουμε με γρήγορες κινήσεις τα αβγά, το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί.
- Απλώνουμε την μπεσαμέλ στα μακαρόνια, πασπαλίζουμε με λίγη γαλέτα και λίγο τυρί επιπλέον και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου