
Συνταγή : Νίκη Χρυσανθίδου.
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 1½ ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση από ουρά, κομμένο σε κύβους 4 - 5 εκ.
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μέτριες ροδέλες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, φρέσκες, σε μέτριες ροδέλες
- 8 μέτρια μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα στα τέσσερα
- 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροτριμμένες, μαζί με τα ζουμιά τους, ή 400 γρ. ντοματάκια ολόκληρα, από κονσέρβα, ψιλοκομμένα, μαζί με τα ζουμιά τους
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 100 ml ξινόκρεμα (π.χ. σμετάνα ή κρεμ φρες ή sour cream - σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε deli και σε ρωσικά μπακάλικα) ή κρέμα γάλακτος
- 50 ml φρέσκο γάλα
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
- Πασπαλίζουμε το κρέας με αλατοπίπερο και το αλεύρι.
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι βάζουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τα σοτάρουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Βάζουμε το κρέας, την ντομάτα, πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την πάπρικα και περιχύνουμε με 200 ml νερό.
- Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε το φαγητό στα πιάτα.
- Παράλληλα, σε 1 μικρό κατσαρολάκι ή μπρίκι βράζουμε την ξινόκρεμα ή την κρέμα γάλακτος με το γάλα, για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να αρχίσουν να φουσκώνουν.
- Περιχύνουμε το φαγητό με το κρεμώδες μείγμα, πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα, σκορπίζουμε το μαϊντανό και σερβίρουμε.
Πηγή - Γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου