
Συνταγή : Πέτρος Συρίγος.
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 60΄, Μαγείρεμα 25΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια,.
Υλικά
- 1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 4 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 4 κουτ. σούπας μάραθος ή άνηθος ψιλοκομμένος
- ½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
- ½ φλυτζ. τσαγιού κρασί
- 1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 300γρ σπανάκι
- 1κ.τ.σ βούτυρο
Εκτέλεση
- Πλένετε και καθαρίζετε τα καλαμαράκια.Κρατήστε το σώμα τους με το ένα χέρι και με το άλλο βγάζετε τα έντερα τους και το διαφανές κοκκαλάκι.
- Κόψ’τε το επάνω μέρος του κεφαλιού με τα μάτια,και πιέστε να βγεί το ράμφος,έπειτα ψιλοκόψτε τα πλοκάμια του.
- Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βαλ’τε περισσότερο απ᾿ το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ξεκινήστε το σοτάρισμα ελαφρά με τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν.
- Στη συνέχεια προσθέστε το ρύζι, (πλυμένο και στραγγισμένο) , ανακατεύοντας για 1', προσθέστε τα πλοκάμια και σβήστε με κρασί.Αφήστε το να βράσει για 2-3 λεπτά και μετά προσθέστε όλα τα υλικά και αφήνετε να σιγαβράσει ανακατεύοντας συνεχώς γιατι κολλάει.
- Στη συνέχεια αδειάστε τη γέμιση σε ένα σουρωτηρι κρατώντας τα υγρά που θα βγάλει,αφήστε να κρυώσει περίπου 10 λεπτά και ξεκινήστε το γέμισμα,τα ¾ περίπου.
- Κλείστε το κάθε καλαμαράκι με μια οδοντογλυφίδα και τοποθετήστε σε φαρδία κατσαρόλα ομοιόμορφα,τελος προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο,το υγρά που κρατήσαμε,1 ½ κούπα νερό,αλάτι και πιπέρι
- Αφήστε τα για περίπου 25-30 λεπτά χωρίς να ανακατεύετε,μόνο να κουνάτε τη κατσαρόλα και μόλις πήξει η σάλτσα τους ειναι έτοιμα.
- Αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε περιχύνωντας με τη σάλτσα τους! Για το σερβίρισμα σωτάρετε σε λίγο βούτυρο το σπανάκι και βάλτε το σαν βάση για να κάτσει το καλαμάρι.
Πηγή - Petros Syrigos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου