menu22

Φάβα ζαφοριαστή με κρεμμυδάκια «στιφάδο»

Να ένας πρωτότυπος τρόπος να σερβίρουμε το πεντανόστιμο όσπριο.







Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου.
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Μαγείρεμα 1 ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.



Υλικά
Για τη φάβα
  • 1 ½ φλιτζ. τσαγιού φάβα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, καθαρισμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Για το στιφάδο
  • 300 γρ. κοκκάρια (περίπου 20 τεμάχια)*
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού γλυκό κρασί (κατά προτίμηση Μαυροδάφνη)
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 1 γαρίφαλο
  • 1 φύλλο δάφνης,
  • αλάτι, πιπέρι

Για το λαδολέμονο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός από λεμόνι
  • 4 στήμονες σαφράν διαλυμένοι σε 1 κουτ. σούπας ζεστό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού

Διαδικασία

Φάβα
  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα με 6 φλιτζ. τσαγιού νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα για 3 - 4 λεπτά. Προσθέτουμε έπειτα το κρεμμύδι ολόκληρο.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να χυλώσει η φάβα και να απορροφήσει όλο το νερό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό κατά το μαγείρεμα. 
  • Προσοχή: δεν ανακατεύουμε για να μη βγάλει η φάβα το άμυλό της και κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

Στιφάδο
  • Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τα κοκκάρια, τα ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Μετά ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά (κόκκινο κρασί, γλυκό κρασί, το ξύλο κανέλας, το γαρίφαλο και το φύλλο δάφνης), μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μελώσουν τα κοκκάρια.

Λαδολέμονο
  • Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, βάζουμε τη σάλτσα σε βαζάκι και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Φαγητό
  • Όταν η φάβα είναι έτοιμη, αφαιρούμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε, όσο είναι ακόμα ζεστή, αρκετό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό από το λαδολέμονο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει σαν πουρές και σερβίρουμε σε πιατέλα. Αν θέλουμε, για πιο λείο αποτέλεσμα, την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ή την περνάμε στο μπλέντερ. Αν δεν την καταναλώσουμε αμέσως, την σκεπάζουμε με μεβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην πιάσει κρούστα.
  • Προτού σερβίρουμε, ρίχνουμε στο κέντρο της πιατέλας τα κοκκάρια με τη σάλτσα τους, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο και σερβίρουμε.

* Συμβουλή
  • Για να καθαρίσουμε ευκολότερα τα κοκκάρια, κόβουμε λίγο τη μια άκρη τους και μετά τα ζεματίζουμε για 2 λεπτά σε νερό που κοχλάζει. Μετά τα σουρώνουμε και τα καθαρίζουμε. Εναλλακτικά, παίρνουμε καθαρισμένα, κατεψυγμένα κοκκάρια που βρίσκουμε στους καταψύκτες μεγάλων σούπερ μάρκετ. 


Πηγή - Gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου