menu22

Λουκουμάδες με αρωματισμένο μέλι και παγωτό βανίλια

Φανταστική συνταγή για απολαυστικούς λουκουμάδες.











Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος.
Μερίδες : Για 16 τεμ.
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
Για τους λουκουμάδες
  • 750 γρ. μείγμα για λουκουμάδες
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • μέλι αρωματικό
  • 160 γρ. παγωτό βανίλια mövenpick
  • 200 γρ. μείγμα κανέλα-ζάχαρη

Για το αρωματισμένο μέλι (για 500 γρ.)
  • 330 γρ. μέλι
  • 175 γρ. ζάχαρη
  • 175 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλα
  • 1 τεμ. αστεροειδής γλυκάνισος
  • 3 γρ. θυμάρι φρέσκο
  • 3 γρ. δενδρολίβανο φρέσκο

Για το μείγμα κανέλα-ζάχαρη
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. κανέλα

Για το μείγμα για λουκουμάδες
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. νερό
  • 200 γρ. γάλα
  • 12 γρ. ζάχαρη
  • 4 γρ. αλάτι
  • 35 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. μαγιά ξηρή


Εκτέλεση

Για τους λουκουμάδες
  • Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με το ηλιέλαιο, μέχρι το λάδι να φτάσει τους 190°C. Ρίχνουμε μ' ένα κουτάλι μια-μια κουταλιά μείγμα στο λάδι. Αν θέλουμε μπορούμε να ακολουθήσουμε τον παραδοσιακό τρόπο, παίρνοντας χυλό με το ένα χέρι και σφίγγοντάς τον, ενώ μαζεύουμε μ' ένα κουτάλι αυτό που θα βγει από το πάνω μέρος του χεριού μας. (Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε την ειδική συσκευή με τη σκανδάλη.)
  • Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα από την κάτω πλευρά τους, γυρίζουμε πλευρά και τηγανίζουμε για λίγο ακόμη. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και στεγνώνουμε καλά.
  • Περνάμε τους λουκουμάδες από το μείγμα της κανέλας με τη ζάχαρη, ώστε να επικαλυφθούν ελαφρώς. 

Για το αρωματισμένο μέλι (για 500 γρ.)
  • Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά περίπου και έπειτα προσθέτουμε όλα τα υλικά. Σιγοβράζουμε, μέχρι το σιρόπι να αρχίσει να δένει. Σουρώνουμε από ψιλή σήτα. Διατηρούμε στο ψυγείο. 

Για το μείγμα κανέλα-ζάχαρη
  • Αναμιγνύουμε τα υλικά. 

Για το μείγμα για λουκουμάδες
  • Ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα στους 35°C περίπου, προσθέτουμε τη μαγιά και την αφήνουμε για λίγα λεπτά να φουσκώσει.
  • Σ' ένα μπολ τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά και αναμειγνύουμε.
  • Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε σιγά σιγά, ανακατεύοντας μ' ένα σύρμα, το μείγμα της μαγιάς, προσέχοντας να μη δημιουργηθούν σβόλοι.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε σ' ένα ζεστό μέρος, ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • «Ξεφουσκώνουμε» τη διογκωμένη ζύμη που είναι πλέον έτοιμη για τηγάνισμα.
  • Λουκουμάδες με αρωματισμένο μέλι και παγωτό βανίλια

Πηγή - Γιάννης Λουκάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου