¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες : Για 12 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄, Αναμονή 3 ώρες, Ψήσιμο 55΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Ένα γλύκισμα για όλες τις ώρες
Συστατικά
Για το σιρόπι
- 450 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. νερό
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 1 ξυλαράκι κανέλα
Για την πίτα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
- 100 γρ. ζάχαρη
- 130 γρ. σπορέλαιο
- 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα
- βούτυρο και αλεύρι για το ταψί
Τρόπος παρασκευής
Σιρόπι
- Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα για 2 - 3 λεπτά (από όταν αρχίσει το σιρόπι να κοχλάζει) και αποσύρουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° - 170° C.
- Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο, το τσαλακώνουμε όπως θα κάναμε με ένα φύλλο χαρτιού και το βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου (όχι πολύ σφιχτά τσαλακωμένο).
- Θα χρησιμοποιήσουμε αρκετές λαμαρίνες ή ταψιά, για να μην στριμώξουμε τα φύλλα. Καθένα θα περιέχει 2 - 3 φύλλα.
- Τα ψήνουμε για 10 λεπτά. εάν ψήνουμε στον αέρα, βάζουμε δυο-τρεις λαμαρίνες ταυτόχρονα. Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε.
- Σπάμε σε μεγάλα κομμάτια τα ψημένα φύλλα και τα ανακατεύουμε με το μείγμα.
- Αδειάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 45 λεπτά.
- Μόλις βγάλουμε το γλυκό, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
- Περιμένουμε μερικές ώρες να το απορροφήσει.
Πηγή - www.gastronomos.gr (Ο σύνδεσμος στο site δεν υφίσταται ποια, έλεγχος 23/04/2020)