ΜΕΝΟΥ

Pages

Πορτοκαλόπιτα (γαστρονόμος)


¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες : Για 12 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄, Αναμονή 3 ώρες, Ψήσιμο 55΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬

Ένα γλύκισμα για όλες τις ώρες

Συστατικά
Για το σιρόπι

  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1 ξυλαράκι κανέλα

Για την πίτα

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 130 γρ. σπορέλαιο
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα
  • βούτυρο και αλεύρι για το ταψί

Τρόπος παρασκευής
Σιρόπι

  • Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα για 2 - 3 λεπτά (από όταν αρχίσει το σιρόπι να κοχλάζει) και αποσύρουμε.
  • Αφήνουμε να κρυώσει.

Πίτα

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° - 170° C.
  • Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο, το τσαλακώνουμε όπως θα κάναμε με ένα φύλλο χαρτιού και το βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου (όχι πολύ σφιχτά τσαλακωμένο).
  • Θα χρησιμοποιήσουμε αρκετές λαμαρίνες ή ταψιά, για να μην στριμώξουμε τα φύλλα. Καθένα θα περιέχει 2 - 3 φύλλα.
  • Τα ψήνουμε για 10 λεπτά. εάν ψήνουμε στον αέρα, βάζουμε δυο-τρεις λαμαρίνες ταυτόχρονα. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε.
  • Σπάμε σε μεγάλα κομμάτια τα ψημένα φύλλα και τα ανακατεύουμε με το μείγμα.
  • Αδειάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 45 λεπτά.
  • Μόλις βγάλουμε το γλυκό, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
  • Περιμένουμε μερικές ώρες να το απορροφήσει.

Πηγή - www.gastronomos.gr 
(Ο σύνδεσμος στο site δεν υφίσταται ποια, έλεγχος 23/04/2020)