menu22

Χοιρινά σουβλάκια μαριναρισμένα σε ούζο και φρέσκο δυόσμο

Λαχταριστή συνταγή για το μεσημεριανό σας.








Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου.
Μερίδες : Για 8-10 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄, Αναμονή 1-2 ώρες, Ψήσιμο 22΄-25΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 500 γρ. χοιρινό μπούτι, σε κύβους των 2,5 εκ.
  • 500 γρ. χοιρινός λαιμός, σε κύβους των 2,5 εκ.

Για τη μαρινάδα
  • 100 ml ούζο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, χονδροκομμένα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση
Η μαρινάδα
  • Ανακατεύουμε το ούζο με το ελαιόλαδο, τα φύλλα του δυόσμου, και το πιπέρι. Αφήνουμε κατά μέρος 4 κουτ. σούπας από τη μαρινάδα, για τη σάλτσα του συνοδευτικού.
  • Μαρινάρουμε τους κύβους του χοιρινού για 1 - 2 ώρες, στο ψυγείο. Τους σκουπίζουμε από τη μαρινάδα με χαρτί κουζίνας, τους αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τους αλατοπιπερώνουμε και τους περνάμε σε καλαμάκια.

Το ψήσιμο
  • Στα κάρβουνα: Δυνατή αρχικά, χαμηλότερη στη συνέχεια φωτιά. Χρόνος ψησίματος: Περίπου 18΄ - 20΄. Τι είδαμε: Σουβλάκια ρόδινα εξωτερικά, με τραγανό και πεντανόστιμο λίπος, συμπαγές αλλά καλοψημένο ψαχνό.
  • Στο γκριλ: Αρχικά ψήνουμε στους 200° C και στη συνέχεια στους 180° C, για 22 - 25 λεπτά, συνολικά.

  • Συνοδεύουμε με Ενδεικτικά, σας προτείνουμε μια γιαουρτόσαλτσα με τη μαρινάδα: Ανακατεύουμε τις 4 κουτ. σούπας από τη μαρινάδα που κρατήσαμε με 200 γρ. στραγγιστό πρόβειο (ή αγελαδινό) γιαούρτι και αλατοπίπερο, και συνοδεύουμε τα σουβλάκια, μαζί με πιλάφι.
  • Τυλιχτά σουβλάκια με μαραθόριζα και ψητά κολοκυθάκια: Ψήνουμε αραβικές πίτες για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, στο γκριλ, μέχρι να μαλακώσουν. Με κάθε πίτα τυλίγουμε τους κύβους από 1 καλαμάκι, 2 - 3 λεπτοκομμένες φέτες από κολοκυθάκι (τις οποίες έχουμε λαδώσει, τις έχουμε πασπαλίζει με αλάτι, πιπέρι και λίγο ξερό δυόσμο και τις έχουμε ψήσει για 10 λεπτά, στους 180° C) και 2 - 3 λεπτές φέτες ωμής μαραθόριζας.

Στο ποτήρι μας 
  • Το χοιρινό είναι ένα κρέας που ταιριάζει εξίσου με ερυθρά και λευκά κρασιά. Συνοδεύστε, λοιπόν, τα σουβλάκια σας είτε με ένα περασμένο από βαρέλι σωματώδες Chardonnay είτε με ένα ερυθρό κρητικό χαρμάνι με Κοτσιφάλι και Μαντηλαριά. Πολύ καλή επιλογή που ταιριάζει περίφημα με τις καλοκαιρινές ψησταριές είναι μια δροσερή μπίρα pils, με έντονη την «πικρίλα» του λυκίσκου να ισορροπεί το καπνιστό του ψησίματος.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου