ΜΕΝΟΥ

Pages

Γλυκό και κολλώδες (sweet and sticky) κοτόπουλο με σάλτσα ΒΒQ


¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Χριστόφορος Πέσκιας.
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Ψήσιμο 1 ώρα & 20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬


Αλμυρό και γλυκό, ξινό και πικάντικο, το κοτόπουλο αυτό έχει τραγανή πέτσα και ζουμερό ψαχνό. Η Ασιατική κουζίνα συνδυάζει τη νοστιμιά με την ταχύτητα και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.


Υλικά

  • 4 μπούτια κοτόπουλου

Για την επάλειψη

  • 2 κ.γ. μαραθόσπορος (σε μπαχαράδικα)
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.γ. ζάχαρη μαύρη
  • 1 κ.γ. κύμινο, σε σπόρους (σε μπαχαράδικα)
  • 1 κ.γ. μείγμα 5 μπαχαρικών (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. κόκκοι μαύρου πιπεριού

Για τη σάλτσα BBQ

  • 200 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 150 ml χυμός ντομάτας
  • 200 ml χυμός μήλου
  • 100 ml μπράντι
  • 60 ml σάλτσα σόγιας
  • 60 ml ρυζόξιδο ή μηλόξιδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
  • χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 5-6 σταγόνες ταμπάσκο
  • αλάτι
  • φέτες από 1 λεμόνι, για το σερβίρισμα
  • 1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Σε ένα μούλτι αλέθουμε όλα τα υλικά για την επάλειψη του κοτόπουλου. 
  • Αλείφουμε καλά το κοτόπουλο με το μείγμα. Φροντίζουμε να το τρίψουμε καλά (να του κάνουμε «μασάζ»). Ψήνουμε τα μπούτια για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. 
  • Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. 
  • Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει και να αρχίσει να κολλάει. Απομακρύνουμε τη σάλτσα από τη φωτιά. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 110° C.
  • Βουτάμε τα μπούτια στη σάλτσα, λαδώνουμε –προσεκτικά για να μην καούμε– τη σχάρα του φούρνου και κάτω από τη σχάρα βάζουμε ένα μεγάλο ταψί, ώστε να μαζεύονται τα υγρά. 
  • Βάζουμε τα μπούτια πάνω στη σχάρα και ψήνουμε για 10 λεπτά.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για ακόμα μία φορά (δηλαδή ξαναβουτάμε στη σάλτσα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά). Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού, τσίλι και ρύζι λευκό.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογείστε την συνταγή * *

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου