ΜΕΝΟΥ

Pages

Σπαγγέτι φούρνου με λακέρδα και βασιλικό

Ζυμαρικά φούρνου, μία συνταγή μοναδική.








Συνταγή : Ντίνα Νικολάου.
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 10΄ - 12΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.



Υλικά

  • 1 πακέτο σπαγγέτι (500 γρ.)
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, κομμένες στη μέση
  • ½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, αποφλοιωμένα, μαζί με το χυμό τους, τα οποία θα ψιλοκόψετε
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 200 γρ. (περίπου 1/2 δισκάκι) ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • τα φύλλα από 1 ολόκληρο ματσάκι φρέσκο βασιλικό
  • 250 γρ. φιλέτο λακέρδα ΚΑΛΛΟΝΗ, καλά στραγγισμένα, και χοντροκομμένο
  • 100 γρ. κρητική γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
  • Βράζω τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.
  • Στο μεταξύ, σε άλλη, μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να ροδίσουν (ιδιαίτερα το σκόρδο γιατί πικρίζει). Προσθέτω τις ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας, μαζί με το χυμό τους και, όταν το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει. Προσθέτω τη ζάχαρη, νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Στραγγίζω καλά τα ζυμαρικά, τα ρίχνω στη σάλτσα και ανακατεύω καλά.
  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Αδειάζω τα ζυμαρικά σε ένα ελαφρά λαδωμένο σκεύος και σκορπίζω τα κομμένα ντοματίνια, τα φύλλα του βασιλικού και τη λακέρδα. Πασπαλίζω με τη γραβιέρα και ψήνω για 10-12 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
  • Σερβίρω αμέσως.

Tip
  • Μην ψήσετε τα ζυμαρικά περισσότερο από 10-12 λεπτά για να μη στεγνώσει η λακέρδα. Μόλις μισολιώσει το τυρί είναι έτοιμα. Πασπαλίστε με έξτρα πιπέρι για περισσότερη γεύση.

Πηγή - Ντίνα Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου