ΜΕΝΟΥ

Pages

Συμβουλές για το ιδανικό βραστό αβγό



¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Αν θέλετε να έχετε το ιδανικό βραστό αυγό, διαβάστε εδώ τις συμβουλές του Δημήτρη Σκαρμούτσου
Μπορούμε πολύ εύκολα να τα κάνουμε θάλασσα όταν πρόκειται για βραστά σφιχτά αβγά. Όλοι μας έχουμε καταλήξει με ένα σκληρό, λαστιχένιο ασπράδι και έναν παραβρασμένο κρόκο, που έχει ένα άγευστο γκρι-πράσινο δακτύλιο τριγύρω του.

Το ιδανικό σφιχτό αβγό είναι αυτό που έχει ένα σκληρό μεν, αλλά τρυφερό ασπράδι, καθώς και έναν κρεμώδη κρόκο, ο οποίος ναι μεν είναι καλά βρασμένος, αλλά δεν είναι μελάτος.



Μη χρησιμοποιείτε φρέσκα αβγά για βράσιμο
  • Αβγά 7 έως 10 ημερών είναι ιδανικά για να γίνουν άψογα σφιχτά, που καθαρίζονται εύκολα. Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι τα παλιά αβγά είναι πιο αλκαλικά, γεγονός που κάνει πιο εύκολο τα καθάρισμα του κελύφους τους.
 
Προσθέστε μαγειρική σόδα στο νερό που βράζει
  • Ακριβώς επειδή τα παλιά αβγά είναι πιο αλκαλικά, δεν πρέπει να προσθέσετε ξύδι στο νερό που βράζει, παρόλο που κάποιες συνταγές το προτείνουν. Με την προσθήκη όμως μαγειρικής σόδας στο νερό που βράζει, αυξάνεται η αλκαλικότητα, που θα διευκολύνει το καθάρισμα τους μετά το βράσιμο.
  • Ζεστάνετε τα αβγά για να αποφύγετε το σπάσιμο κατά τη διαδικασία βρασμού
  • Ένα σπασμένο αβγό είναι ένα θλιβερό βρασμένο σφιχτό αβγό: συνήθως το ασπράδι του αβγού χύνεται έξω από το κέλυφος και κάνει πιο δύσκολο το καθάρισμα του.
  • Η ξαφνική αλλαγή στη θερμοκρασία είναι ένας από τους λόγους που κάνει τα αβγά να σπάνε κατά τη διαδικασία μαγειρέματος. Βγάλτε λοιπόν τα αβγά από το ψυγείο και αφήστε τα έξω μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου ή εναλλακτικά τοποθετήστε τα σε ζεστό νερό για 5 λεπτά και στη συνέχεια σιγοβράστε τα.

Ξεκινήστε με κρύο νερό
  • Υπάρχουν κάποιοι λάτρεις της μεθόδου που κατεβάζουν αργά τα αυγά στο νερό που βράζει, αλλά αυτό προϋποθέτει ακόμα περισσότερα βήματα και τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο αξιόπιστα. Το να ξεκινήσετε με κρύο νερό είναι λιγότερο σχολαστικό.
  • Συγκεκριμένα, αν ρίξετε το αβγό κατευθείαν σε βρασμένο νερό, το εξωτερικό μέρος θερμαίνεται πιο γρήγορα από το εσωτερικό. Μέχρι να φτάσει ο κρόκος στους 170C, το ασπράδι έχει ήδη παραβράσει.
  • Δώστε στα αβγά σας χώρο
  • Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα, η οποία θα έχει αρκετό χώρο για να βράσετε όλα τα αβγά σας σε ένα επίπεδο και με τέτοιο βάθος έτσι ώστε να καλύπτονται ολόκληρα με νερό. Με μια μικρότερη κατσαρόλα δε θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα, καθώς θα διοχετεύσει άνισα τη θερμότητα και δε θα βράσει ομοιόμορφα τα αβγά.

Χαρίστε τους ένα κρύο μπάνιο
  • Αφαιρέστε τα αβγά ένα-ένα με μια κουτάλα παγωτού και τοποθετήστε τα στο κρύο μπάνιο, που έχετε ετοιμάσει. Το κέλυφος του αβγού είναι πορώδες και το σοκ που προκαλείται όταν το βάζετε στο κρύο νερό θα συμβάλει στο να διαχωριστεί το κέλυφος και η μεμβράνη από το κύριο σώμα του. Περιμένετε μέχρι τα αβγά να κρυώσουν τελείως προτού τα καθαρίσετε.


Καλή επιτυχία!


Πηγή - dimitrisskarmoutsos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου