ΜΕΝΟΥ

Pages

Καπαροσαλάτα Σίφνου



¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤


Συνταγή : Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Μερίδες : Για 1 βάζο.
Απαιτούμενος Χρόνος : 1 ώρα & 15΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬


Παραδοσιακή καπαροσαλάτα Σίφνου. Μία μοναδική συνταγή από τη Σίφνο που θα σας θυμίσει Τσατνεϋ μιας και η γλυκόξινη γεύση της είναι χαρακτηριστική. Διατηρείται για μήνες στο ψυγείο σας.



Υλικά
  • 2 φλ. κάπαρη αποξηραμένη Σίφνου
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κιλά ξερά κρεμμύδια
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο αποξηραμένο
  • 1 φλ. γλυκό λιαστό κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση
  • Για την παραδοσιακή καπαροσαλάτα Σίφνου, ζεματάμε πρώτα την αποξηραμένη κάπαρη σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει. Αλλάζουμε το νερό και 3 φορές και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Το κάθε ζεμάτισμα της κάππαρης στο βραστό νερό διαρκεί παντα για 3-4΄.
  • Βάζουμε την αποξηραμένη κάπαρη σε λεκάνη με κρύο νερό από 24 ώρες έως και δύο 24ωρα και αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές την ημέρα.
  • Θα δείτε ότι μετά το ξεπίκρισμα και το μούλιασμα η κάπαρη έχει φουσκώσει κι έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αφού ξεπικρίσει, τη στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια. Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά καρέ ή σε λεπτές φέτες.
  • Σε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά μετά από 2-3΄ σε μέτρια προς χαμηλή. Αφήνουμε τα κρεμμύδια για περίπου 15′ να μαλακώσουν και να πάρουν σκούρο ξανθό χρώμα, χωρίς να μαυρίσουν γιατί τότε θα πικρίζει η καπαροσαλάτα.
  • Προσθέτουμε τη στεγνή κάπαρη, ανακατεύουμε για 2-3′ να λαδωθεί καλά και σβήνουμε με το ξύδι.
  • Αφήνουμε να εξατμιστεί το ξύδι τελείως και προσθέτουμε το γλυκό λιαστό κρασί Σίφνου, τα δαφνόφυλλα κι αλατοπίπερο.
  • Αφήνουμε την καπαροσαλάτα Σίφνου να σιγομαγειρευτεί για περίπου 50′ σε χαμηλή φωτιά μέχρι η σάλτσα να μελώσει και να φύγουν τα υγρά της.
  • Στο τέλος θα μοιάζει σαν σάλτσα από στιφάδο, πυκνή και δεμένη με λίγο λάδι.
  • Τη σερβίρουμε ζεστή με φρέσκο ψωμί ή κρύα από το ψυγείο, αλείφοντας τη πάνω σε φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί.
  • Διατηρείται για μήνες σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.



* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *

Πηγή - www.argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου