¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Μερίδες : Για 1 βάζο.
Απαιτούμενος Χρόνος : 1 ώρα & 15΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Μερίδες : Για 1 βάζο.
Απαιτούμενος Χρόνος : 1 ώρα & 15΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Παραδοσιακή καπαροσαλάτα Σίφνου. Μία μοναδική συνταγή από τη Σίφνο που θα σας θυμίσει Τσατνεϋ μιας και η γλυκόξινη γεύση της είναι χαρακτηριστική. Διατηρείται για μήνες στο ψυγείο σας.
Υλικά
- 2 φλ. κάπαρη αποξηραμένη Σίφνου
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κιλά ξερά κρεμμύδια
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. ξύδι από κόκκινο κρασί
- 1 δαφνόφυλλο αποξηραμένο
- 1 φλ. γλυκό λιαστό κρασί
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Για την παραδοσιακή καπαροσαλάτα Σίφνου, ζεματάμε πρώτα την αποξηραμένη κάπαρη σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει. Αλλάζουμε το νερό και 3 φορές και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Το κάθε ζεμάτισμα της κάππαρης στο βραστό νερό διαρκεί παντα για 3-4΄.
- Βάζουμε την αποξηραμένη κάπαρη σε λεκάνη με κρύο νερό από 24 ώρες έως και δύο 24ωρα και αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές την ημέρα.
- Θα δείτε ότι μετά το ξεπίκρισμα και το μούλιασμα η κάπαρη έχει φουσκώσει κι έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αφού ξεπικρίσει, τη στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια. Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά καρέ ή σε λεπτές φέτες.
- Σε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά μετά από 2-3΄ σε μέτρια προς χαμηλή. Αφήνουμε τα κρεμμύδια για περίπου 15′ να μαλακώσουν και να πάρουν σκούρο ξανθό χρώμα, χωρίς να μαυρίσουν γιατί τότε θα πικρίζει η καπαροσαλάτα.
- Προσθέτουμε τη στεγνή κάπαρη, ανακατεύουμε για 2-3′ να λαδωθεί καλά και σβήνουμε με το ξύδι.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το ξύδι τελείως και προσθέτουμε το γλυκό λιαστό κρασί Σίφνου, τα δαφνόφυλλα κι αλατοπίπερο.
- Αφήνουμε την καπαροσαλάτα Σίφνου να σιγομαγειρευτεί για περίπου 50′ σε χαμηλή φωτιά μέχρι η σάλτσα να μελώσει και να φύγουν τα υγρά της.
- Στο τέλος θα μοιάζει σαν σάλτσα από στιφάδο, πυκνή και δεμένη με λίγο λάδι.
- Τη σερβίρουμε ζεστή με φρέσκο ψωμί ή κρύα από το ψυγείο, αλείφοντας τη πάνω σε φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί.
- Διατηρείται για μήνες σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.
*
* Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *
Πηγή - www.argiro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου