¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για 6-8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 120΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Μερίδες : Για 6-8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 120΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
- 4 μελιτζάνες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, κατά βούληση
Για τα σουτζουκάκια
- 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 αβγά
- 1 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 5 φέτες ξερό ψωμί, μουσκεμένες σε κόκκινο κρασί και στυμμένες
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- λίγο ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 φλ. κόκκινο κρασί
- 3 φλ. χυμός ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 δαφνόφυλλο
- αλάτι, κατά βούληση
- μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- μικρές πιπερίτσες γλυκιές
- 3 κ.σ. μαϊντανό, χοντροκομμένο
¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Διαδικασία
- Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε λεπτές μακρόστενες φέτες πάχους ½ εκ.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε υψηλή φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και από τις 2 πλευρές, μέχρι να ροδίσουν.
- Αφαιρούμε τις μελιτζάνες από το τηγάνι, τις αλατίζουμε και τις μεταφέρουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
- Αφήνουμε τις μελιτζάνες στην άκρη.
Για τα σουτζουκάκια
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το σκόρδο, τα αβγά, το κύμινο, την κανέλα, το ελαιόλαδο, το ψωμί, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε, μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς.
- Βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για 60 λεπτά.
- Πλάθουμε κεφτέδες σε σχήμα μακρύ οβάλ και σοτάρουμε σε ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν. Εναλλακτικά, για πιο ελαφριά, μπορούμε να βάλουμε τα σουτζουκάκια στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.
Για τη σάλτσα
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμη.
- Ρίχνουμε το κρασί, το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το κύμινο, τον ντοματοπελτέ, το δαφνόφυλλο και αλατοπιπερώνουμε.
- Βράζουμε και κατόπιν σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Τυλίγουμε το κάθε σουτζουκάκι με μλια φέτα μελιτζάνας και τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ το ένα δίπλα στο άλλο.
- Ενδιάμεσα στα κενά στριμώχνουμε και τις πιπερίτσες.
- Περιχύνουμε τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα ντομάτας και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο για 15 λεπτά, να γκρατιναριστεί ελαφρώς.
- Γαρνίρουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
*
* Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *
Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου