ΜΕΝΟΥ

Pages

Φωλιές γεμιστές με κιμά και μπεσαμέλ


Ενα φανταστικό ορεκτικό στο πιάτο σας.








~ ~ ~ ~ ~ Yλικά ~ ~ ~ ~ ~
  • 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη μαλακωμένο
  • 1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • 1/2 κιλό (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Για τη Γέμιση
  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
  • 400 ml ντοματοχυμό
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2-3 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την μπεσαμέλ
  • 1 λίτρο γάλα
  • 4 κουτ. σούπας (γεμάτες) κορν φλάουρ
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1½ κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • αλάτι, πιπέρι λευκό


~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτριο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε καλά τον κιμά με το κρεμμύδι. 
  • Μόλις ροδίσουν ελαφρώς, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. 
  • Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τον βασιλικό, τον ντοματοχυμό και ανακατεύουμε. 
  • Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει στεγνός ο κιμάς, χωρίς καθόλου υγρά.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: 
  • Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 1 φλιτζάνι κρύο γάλα. 
  • Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μέτρια κατσαρόλα και μόλις αρχίσει ο βρασμός, ρίχνουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε γρήγορα και αφού κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αβγά και το βούτυρο. 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: 
  • Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το βούτυρο και το τρίβουμε με τα χέρια σχηματίζοντας χοντρά ψίχουλα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και σταδιακά το αλεύρι και το τυρί μέχρι να γίνει μια ζύμη ομογενής και λεία και να ξεκολλάει από τα χέρια. 
  • Τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί. 
  • Στρώνουμε τη ζύμη σε μικρές φόρμες τάρτας εφαρμόζοντας το ζυμάρι με τα δάχτυλα.
  • Γεμίζουμε κάθε ταρτάκι με 1 κουταλάκι του γλυκού κιμά και σκεπάζουμε με μπεσαμέλ. 
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 35 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η βάση και να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Tips
Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε από τη προηγουμένη, να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο και αφού τα σκεπάσουμε με μπεσαμέλ, να τα ψήσουμε όταν τα χρειαστούμε. Η μπεσαμέλ πρέπει να είναι φτιαγμένη την ώρα που τη χρειαζόμαστε και να μην είναι πολύ πηxτή, έτσι ώστε να σκεπάσει τα ταρτάκια ομοιόμορφα και να δείχνει λεία η επιφάνειά της.

Συνταγή: ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ

Πηγή - ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου