ΜΕΝΟΥ

Pages

Χριστόψωμο


Μία μοναδική συνταγή για Χριστόψωμο









~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
  • 500γρ αλεύρι κίτρινο
  • 250γρ αλεύρι άσπρο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
  • ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι σταφίδα μαύρη
  • ½ φλυτζάνι αμυγδαλόψιχα
  • 1 φλυτζάνι καρυδόψιχα
  • 1 κουταλάκι κανέλλες και γαρύφαλλα
  • ½ κουταλάκι κάρδαμο
  • Σουσάμι

~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
  • Μέσα στη λεκάνη που ζυμώνουμε , κοσκινίζουμε τα αλεύρια και προσθέτουμε το αλάτι , τη μαγιά , τις κανέλες , τα γαρύφαλλα και το κάρδαμο.
  • Με χλιαρό νερό , ζυμώνουμε καλά και στο τέλος κρατάμε ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης σαν γροθιά. 
  • Μέσα στην υπόλοιπη ζύμη , ζυμώνουμε το λάδι , τις σταφίδες , τα καρύδια και τα αμύγδαλα που έχουμε κόψει με το μαχαίρι σε τρίτα και τέταρτα.
  • Όταν τελειώσει το ζύμωμα , πλάθουμε το ψωμί σε στρογγυλό καρβέλι και το βάζομε σε στρογγυλό ταψί. 
  • Παίρνουμε το ζυμάρι που φυλάξαμε και με αυτό πλάθουμε 2 κορδόνια με τα οποία φτιάχνουμε έναν ισοσκελή μεγάλο σταυρό στην επιφάνια του καρβελιού. 
  • Αλείφουμε το ψωμί με χλιαρό νερό και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
  • Στη συνέχεια σκεπάζουμε το καρβέλι και το βάζουμε σε μια ζεστή γωνιά για να ανέβει. 
  • Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε να ψηθεί , σε προ θερμασμένο φούρνο στους 175οc για μία ώρα περίπου.


Πηγή - monastiriaka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου