ΜΕΝΟΥ

Pages

Καραμελένια Βασιλόπιτα


Η Βασιλόπιτα της Ξένιας










~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
  • 5 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 90 γρ. χλιαρό νερό
  • 750 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 200 γρ. γάλα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 125 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
  • 1 κ.γ. κάρδαμο
  • 2 κ.γ. μαχλέπι
  • Χυμό & ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς:
  • 1 φλ. ανάμικτους ξηρούς καρπούς (φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα) καβουρδισμένους
  • 1/2 φλ. ζάχαρη

Για τη σάλτσα καραμέλας:
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 50 γρ. νερό
  • 1/2 κ.σ. γλυκόζη
  • 40 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

Για το γλασάρισμα:
  • 200 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 50 γρ. νερό







~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη μαγιά με το νερό και 30 γραμμάρια από το αλεύρι. 
  • Το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα να διπλασιαστεί σε όγκο για 1/2 ώρα. 
  • Λιώνουμε τη μαργαρίνη με το βούτυρο. 
  • Σε ένα κατσαρολάκι χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, το αλάτι, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. 
  • Ανάβουμε τη φωτιά στο χαμηλό και ανακατεύουμε, ώσπου να γίνει το μείγμα χλιαρό. 
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το μείγμα της μαγιάς, το μείγμα της κατσαρόλας και αρχίζουμε χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα να προσθέτουμε το αλεύρι. 
  • Όταν η ζύμη γίνει ελαστική και δεν κολλάει ιδιαίτερα στα τοιχώματα προσθέτουμε τη λιωμένη μαργαρίνη με το βούτυρο. 
  • Δουλεύουμε το μίξερ μέχρι να πιει η ζύμη όλη τη μαργαρίνη με το βούτυρο. 
  • Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που να χωράει το διπλό από αυτήν, γιατί κατα το φούσκωμα θα διπλασιαστεί. 
  • Αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα και μια μικρή κουβέρτα για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. 

Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς:
  • Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να καραμελώσει. 
  • Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε το μείγμα σε λαδόκολλα και όταν σταθεροποιηθεί πλήρως το σπάμε σε κομματάκια.

Για τη σάλτσα καραμέλας:
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. 
  • Έπειτα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και σταματάμε να ανακατεύουμε, αλλά την ανακινούμε μόνο μέχρι να γίνει καραμέλα. 
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαργαρίνη με το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τη γλυκόζη. 
  • Ανακατεύουμε καλά και το ξαναβάζουμε στη φωτιά. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά ακόμη. 
  • Λαδώνουμε μια φόρμα με σούστα από 24 έως 28 εκατοστά. 
  • Στρώνουμε τη μισή ζύμη και σκορπίζουμε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και βάζουμε και το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. 
  • Ρίχνουμε λίγη σάλτσα καραμέλας από πάνω και απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια σαν τσουρέκι. 
  • Το βγάζουμε από τον φούρνο και μόλις κρυώσει λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά τη λευκή κουβερτούρα με το νερό. 
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μαργαρίνη με βούτυρο. 
  • Απλώνουμε πάνω στη βασιλόπιτα το γλάσο και γαρνίρουμε με σάλτσα καραμέλας με ένα κορνέ ή με το κουτάλι.

Πηγή - chefonair.grr \ Συνταγή από την Ξένια Καρακεχαγιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου