ΜΕΝΟΥ

Pages

Stollen: To γερμανικό γλυκό ψωμί των Χριστουγέννων


Το Stollen είναι ένα γερμανικό γλυκό ψωμί. Είναι ψωμί με πολλές σταφίδες, marzipan, μυρωδικά και αμύγδαλα.

Χρόνος Προετοιμασίας : 120΄



~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 λεμόνια
  • πορτοκάλι γλυκό κουταλιού
  • 130 γρ. βούτυρο
  • Αλάτι 1 κ.γ.
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 1 μπαστουνάκι βανίλια
  • 2 γρ. μαχλέπι σκόνη
  • 8 σταγόνες μαστιχέλαιο
  • 100 ml. γάλα χλιαρό
  • 60 ml νερό
  • 2 αυγά
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 5 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 20 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 20 κ.σ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 10 κ.σ. σταφίδες μαύρες
  • 15 κ.σ. σταφίδες ξανθές
  • 30 ml ρούμι


~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
  • Ρίχνουμε τις σταφίδες σ’ ένα μπολάκι και τις ποτίζουμε με ρούμι. 
  • Τις αφήνουμε περίπου 1 ώρα. Τις σουρώνουμε και τις προσθέτουμε στο γλυκό.
  • Όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ανακατεύουμε σ’ ένα μπολ το χλιαρό νερό με την μαγιά και 2 κουταλιές από το αλεύρι. 
  • Σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μια πετσέτα.
  • Βάζουμε στο μίξερ το εξάρτημα που χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το αλεύρι και το βούτυρο), το μπολ με την μαγιά και ανακατεύουμε. 
  • Μόλις ανακατευτούν τα υλικά, αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ με τον γάντζο(για τις ζύμες) και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Αφού τελειώσει, προσθέτουμε και το βούτυρο.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα.Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης σ’ ένα μπολ(εκτός από το marzipan).
  • Παίρνουμε τη ζύμη και την ζυμώνουμε με το χέρι, προσθέτοντας όλα τα υλικά του μπολ. Τώρα την αφήνουμε πάλι να ξεκουραστεί για 45 λεπτά κι έπειτα φτιάχνουμε δύο Stollen. 
  • Ανοίγουμε δύο παραλληλόγραμμα, πλάθουμε δύο μπαστουνάκια με το marzipan και από την μακριά πλευρά, τυλίγουμε σε ρολό, αφήνοντας στο τέλος να περισσεύει περίπου 1 εκατοστό.
  • Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί ή στη φόρμα μας και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλα 20'. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175˚στην αντίσταση και τα ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά στη μεσαία σχάρα. 
  • Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο τα αλείφουμε αμέσως με το καυτό βούτυρο, ρίχνουμε και την άχνη κι όπως είναι ακόμη ζεστά το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
  • Τα αφήνουμε 2-3 μέρες και ξαναρίχνουμε άχνη, πριν τα σερβίρουμε.

Πηγή - cookbox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου