menu22

Παραδοσιακός μουσακάς

Μοναδικός παραδοσιακός μουσακάς που θα ξετρελάνει όλη την παρέα.








Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος.
Μερίδες : Για 8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 165΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά
Για το μουσακά
  • 3-4 μελιτζάνες
  • 450 γρ πατάτες
  • 500 γρ κιμά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • ½ κούπα κόκκινο κρασί
  • ¼ κούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μπαχάρι
  • 1 κούπα ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κούπες ψίχουλα ψωμιού
  • 8 ασπράδια αβγού, ελαφρά χτυπημένα (κρατάμε τους κρόκους για τη μπεσαμέλ)
  • 1 κούπα κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα, τριμμένη
  • αλατοπίπερο όσο θέλουμε

Για την μπεσαμέλ
  • 1 κούπα βούτυρο
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 4 κούπες γάλα, ζεστό
  • 8 κρόκους αβγών, ελαφρά χτυπημένους
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση
Για τα λαχανικά
  • Με έναν αποφλοιωτή κόβουμε τις μελιτζάνες σε λωρίδες, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αλατίζουμε. Τις καλύπτουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο και βάζουμε από πάνω ένα βάρος π.χ. βάζο ή κονσέρβα, ώστε να τις πιέζει. Αφήνουμε το σουρωτήρι στο νεροχύτη και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους, για 15-20 λεπτά έως 1 ώρα.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε ολόκληρες μέχρι να γίνουν κάπως μαλακές, αλλά να μην είναι τριζάτες και τραγανές. Σουρώνουμε, παγώνουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.
  • Σε δύο ταψιά απλώνουμε αλουμινόχαρτο και τα λαδώνουμε ελαφρά.
  • Βάζουμε ελάχιστο νερό στα ασπράδια αβγού και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
  • Βάζουμε τα ψίχουλα σε ένα επίπεδοπιάτο.
  • Ξεπλένουμε τις φέτες μελιτζάνας και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Βουτάμε τις φέτες στο ασπράδι και μετά στα ψίχουλα κι από τις δύο πλευρές. Βάζουμε τις φέτες στα ταψιά και ψήνουμε στους 200C για ½ ώρα, γυρνώντας τις μια φορά.
  • Όταν γίνουν οι μελιτζάνες, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 175C.

Για τον κιμά
  • Σε ένα κατσαρολάκι ή τηγάνι βάζουμε τον κιμά και ψήνουμε μέχρι να χάσει το ροζ χρώμα του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
  • Βάζουμε το κρασί, αφήνουμε λίγο να μαγειρευτεί και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά πριν προσθέσουμε την κανέλα, το μπαχάρι, το μαϊντανό, τον ντοματοπελτέ και τη ζάχαρη.
  • Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά.
  • Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Για την μπεσαμέλ
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και με ένα σύρμα χτυπάμε. Αφήνουμε για 1 λεπτό να μαγειρευτεί, αλλά όχι να ροδίσει.
  • Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, χτυπώντας συνεχώς.
  • Σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει, αλλά να μη βράσει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε τους κρόκους αβγών και το μοσχοκάρυδο.
  • Επιστρέφουμε στο μάτι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.

Για το μουσακά
  • Βουτυρώνουμε λίγο ένα πυρέξ ή άλλο βαθύ σκεύος και πασπαλίζουμε τον πάτο με ψίχουλα. Απλώνουμε ένα στρώμα πατάτες και από πάνω μελιτζάνες, αφήνοντας λίγο περιθώριο στις άκρες του πυρέξ.
  • Απλώνουμε τον κιμά πάνω από τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με ¼ τριμμένο τυρί.
  • Απλώνουμε άλλο ένα στρώμα μελιτζάνες και πασπαλίζουμε και πάλι με ¼ τυρί.
  • Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και φροντίζουμε να απλωθεί και γύρω-γύρω στις άκρες και στις γωνίες. Ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
  • Ψήνουμε στους 175C για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
  • Αφήνουμε για 15-20 λεπτά να κρυώσει πριν κόψουμε και σερβίρουμε.

Πηγή - Dimitris Skarmoutsos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου