menu22

Χορτόπιτα καλοκαιρινή

Μία καλοκαιρινή πίτα που θα σας ξετρελάνει.












Συνταγή : Ηλίας Δεμιρτζόγλου.
Μερίδες : Για 4-6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος :  Προετοιμασία 40΄, Αναμονή 30΄, Μαγείρεμα 55΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά
Για το φύλλο
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό + λίγο για το άνοιγμα των φύλλων
  • 1½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο + λίγο για το άλειμμα των φύλλων
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι

Για τη γέμιση
  • 1 κιλό χόρτα (σέσκουλα, κολοκυθοκορφάδες, βλίτα) ψιλοκομμένα
  • 2 ντομάτες (χωρίς τους σπόρους) κομμένες σε κυβάκια
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1 φλιτζάνι τραχανά γλυκό
  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
  • Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά για το φύλλο σε μπολ μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί από μισή έως μία ώρα σκεπασμένη με πετσέτα. 
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση
  • Τσιγαρίζουμε στο λάδι τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα χόρτα και τα μαραίνουμε. Συνεχίζουμε εκτός φωτιάς με τα μυρωδικά και τον τραχανά, δοκιμάζοντας το αλάτι και προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι. 
#
  • Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί και το βάζουμε στην άκρη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε 4 φύλλα. (Τα 2 που θα στρώσουμε πρώτα στο ταψί θα τα κάνουμε λίγο μεγαλύτερα). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Στρώνουμε τα δυο μεγαλύτερα φύλλα σε ταψί αλειμμένα ενδιάμεσα με λάδι, συνεχίζουμε με τη γέμιση και τελειώνουμε με τα δυο πάνω φύλλα. Κλείνουμε καλά την πίτα ενώνοντας τα πάνω με τα κάτω φύλλα, λαδώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 180°C.

Πηγή - cookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου