ΜΕΝΟΥ

Pages

Τσαουλιά λαδερά με σκορδάτο γιαούρτι και άνηθο

Λαχταριστά φασολάκια, ενα καλοκαιρινό φαγητό στο τραπέζι σας.








Συνταγή : Νίκη Χρυσανθίδου.
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία περίπου 45΄, μαγείρεμα περίπου 40΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.

Αν προτιμάμε τα λαδερά χωρίς σάλτσα, μόνο με το λάδι τους ελαφρώς κοκκινισμένο από τα ολόκληρα κομμάτια ντομάτας, τότε θα παραλείψουμε τις τριμμένες ντομάτες.


Υλικά
Για τα φασολάκια
  • 1.200 γρ. (ζυγισμένα ακαθάριστα) φασολάκια τσαουλιά, καθαρισμένα (αν κάποια είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε τη μέση)
  • 2 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη (προαιρετικά)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 μικρές ντομάτες, χαραγμένες (όχι κομμένες) στα τέσσερα

Για τη σάλτσα γιαουρτιού
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 σκελίδα σκόρδου, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)


Εκτέλεση
Φασολάκια
  • Βάζουμε τα φασολάκια σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις 4 χαραγμένες ντομάτες. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα αδειάζουμε τα υλικά του μπολ και τα αχνίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 6 - 8 λεπτά. Βάζουμε ομοιόμορφα και τις χαραγμένες ντομάτες (οι οποίες θα δώσουν κατά το μαγείρεμα τη νοστιμιά τους στο φαγητό και κόκκινο χρώμα στο λάδι του) και συνεχίζουμε το άχνισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε 100 ml νερό (αν δεν έχουμε βάλει τις τριμμένες ντομάτες, θα βάλουμε 200 ml νερό), χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25 - 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια και να μείνουν με το λάδι τους. Αν κατά το μαγείρεμα σωθούν νωρίς τα υγρά, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.

Σάλτσα γιαουρτιού
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  • Σερβίρουμε τα φασολάκια στα πιάτα, μοιράζουμε, αν θέλουμε, και τις μαλακές ντομάτες και είτε τα περιχύνουμε με τη δροσερή σάλτσα γιαουρτιού είτε τη βάζουμε σε μπολ, ώστε να βάλει ο καθένας όση θέλει στο πιάτο του. Συνοδεύουμε με σταρένιο ψωμί ή παξιμάδια.
Tip
  • Αν θέλουμε τα φασολάκια λεμονάτα, θα παραλείψουμε τις ντομάτες και θα βάλουμε από την αρχή του μαγειρέματος, μαζί με το νερό, το χυμό 1 λεμονιού. Επίσης, αντί για μαϊντανό, θα χρησιμοποιήσουμε άνηθο ή δυόσμο. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα τα σερβίρουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου