menu22

Μαρμελάδα σύκο χωρίς ζάχαρη

Ούτε που θα νιώσετε την έλλειψης της ζάχαρη σε αυτή τη συνταγή. Τη θέση της έχει πάρει ο χυμός του σταφυλιού και λίγο σιρόπι αγάβης.










Συνταγή : Ιωάννα Σταμούλου.
Μερίδες : Για 1 μέτριο βάζο.
Απαιτούμενος Χρόνος :  ??
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 700γρ. σύκα καθαρισμένα (ζυγισμένα μετά το καθάρισμα)
  • 300γρ. σταφύλι σουλτανίνα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 5 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης ή μέλι
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση
  • Βάζετε σε μια κατσαρόλα βαθιά και ευρύχωρη τα καθαρισμένα σύκα ανοιγμένα στη μέση. Πολτοποιείτε τα σταφύλια στο μπλέντερ και τα ρίχνετε την κατσαρόλα με τα σύκα. Τα τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά, προσθέτετε την κανέλα και ξεκινάτε να ανακατεύετε στην αρχή με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά και να πάρει βράση η μαρμελάδα.
  • Ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε τη μαρμελάδα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά γιατί πιτσιλάει πολύ, ανακατεύοντας συχνά με την ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας και μέχρι να δέσει.
  • Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτετε το σιρόπι της αγάβης και λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού δίνοντας στη μαρμελάδα μια τελευταία βράση πριν σβήσετε τη φωτιά. Προσοχή, δεν πρέπει να την παραβράσετε και σφίξει πολύ. Κάντε τον τεστ ρίχνοντας λίγη μαρμελάδα σε κρύο πιάτο. Περιμένετε να κρυώσει και ελέγχετε την υφή της. Υπολογίστε πως στο ψυγείο θα πήξει ακόμη περισσότερο.
  • Αφήνετε τη μαρμελάδα να ηρεμήσει από τον κοχλασμό και ενώ ακόμη είναι καυτή τη μοιράζετε σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα που βιδώνετε με το καπάκι τους και αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  • Η μαρμελάδα σας διατηρείται έτσι εκτός ψυγείου για αρκετές μέρες. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε τα βάζα θα βάλετε τις μαρμελάδες ψυγείο. Σε γενικές γραμμές όμως αυτή η μαρμελάδα λόγω του ότι δεν περιέχει ζάχαρη η οποία είναι άριστο συντηρητικό, αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από τη μαρμελάδα με ζάχαρη, γι' αυτό το λόγο φτιάξτε μικρή ποσότητα και στην ανάγκη ξαναφτιάξτε.

Πηγή - Sweetly

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου