¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄, Ψήσιμο 1 ώρα & 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
«Πάντα κάναμε ψητά κυδώνια στο σπίτι τον χειμώνα. Η μαμά μου τα έβγαζε ως επιδόρπιο σε τραπέζια, αφού χτυπούσε κρέμα γάλακτος και έφτιαχνε σαντιγί. Τα τρώγαμε όμως και σκέτα ή με μία κουταλιά γιαούρτι και μέλι, με λίγη κανέλα. Ο πατέρας μου έφυγε μικρός από τη Μ. Ασία, αλλά πάντα μου έλεγε ότι αυτό που θυμόταν πιο έντονα ήταν οι κήποι με τα φρουτόδεντρα και τα ζαρζαβατικά». Θέλξη Μουζάκη
Υλικά
- 6 κυδώνια μέτρια
- 1 λεμόνι
- 750 γρ. ζάχαρη
- σποράκια από 1 κλωναράκι βανίλιας
- 40 ml μπράντυ
- 1 ξυλάκι κανέλας
- σαντιγί ή παγωτό βανίλια, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Πλένουμε καλά τα κυδώνια για να φύγει το χνούδι.
- Τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σκληρά μέρη και τα κουκούτσια (τα κρατάμε για αργότερα) και τα τρίβουμε με το λεμόνι, για να μη μαυρίσουν.
- Διαλέγουμε ένα ταψί ή πυρέξ που να τα χωράει ακριβώς (αν έχουν μείνει κενά, θα συμπληρώσουμε με κυδώνια κομμένα στα 4).
- Βάζουμε μέσα στο πυρέξ τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύλο κανέλας, το κονιάκ και 2 ποτήρια νερό, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και βάζουμε τα κυδώνια με τη φλούδα προς τα πάνω.
- Συμπληρώνουμε, αν χρειαστεί, νερό για να φτάσει μέχρι τη μέση των κυδωνιών. Βάζουμε ενδιάμεσα τα κουκούτσια.
- Τα ψήνουμε για 1½ ώρα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C. Αν πάρουν χρώμα τα κυδώνια, αλλά δεν έχουν μαλακώσει, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Σουρώνουμε το σιρόπι από τα κουκούτσια και διατηρούμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε με σαντιγί ή παγωτό βανίλια.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *
Πηγή - www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου