¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για 10 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 150΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
Για το φύλλο μπύρας
- ½ κιλό αλεύρι
- 100 ml μπύρα
- 8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 κιλό ανάμεικτα χόρτα για πίτα (σπανάκι, βλήτα, σέσκουλα) πλυμένα και κομμένα
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. αλάτι
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ρύζι καρολίνα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο + 1 κ.σ. για το ταψί
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
Εκτέλεση
Για το φύλλο μπύρας
- Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, την μπύρα, το ελαιόλαδο, το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε 60 λεπτά να «ξεκουραστεί».
Για τη γέμιση
- Πλένουμε, στεγνώνουμε, κόβουμε τα χόρτα και τα βάζουμε σε μία λεκάνη.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 κ.σ. αλάτι και ανακατεύουμε.
- Τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίσουν. Βοηθάμε με τα χέρια μας πατώντας τα χόρτα, ώστε να μειωθεί ο όγκος τους και να φύγουν τα πολλά υγρά.
- Προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το ρύζι, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
Για την πίτα
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 32 εκ.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια ώστε το ένα να έχει μέγεθος όσο το 1/3 του άλλου κομματιού (το μεγάλο κομμάτι ζύμης θα καλύψει τον πυθμένα του ταψιού και το μικρό, τη γέμιση).
- Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγάλο φύλλο και το στρώνουμε στον πάτο του ταψιού πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια.
- Αφήνουμε να πέσει έξω από το ταψί η άκρη του ζυμαριού.
- Απλώνουμε επάνω στη ζύμη τα χόρτα, στρώνοντας ομοιόμορφα με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
- Ανοίγουμε το μικρό κομμάτι ζύμης και καλύπτουμε με αυτό προσεκτικά τη γέμιση.
- Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου, που εξέχει, προς τα μέσα και πιέζουμε με ένα πιρούνι να κολλήσουν στο φύλλο της επιφάνειας.
- Με το πιρούνι κάνουμε 3-4 τρύπες στην επιφάνεια της πίτας και βάζουμε στο φούρνο.
- Ψήνουμε στα χαμηλά ράφια του φούρνου για 45-60 λεπτά, μέχρι να ροδοψηθεί τόσο η επιφάνεια, όσο και το κάτω φύλλο.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *
Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου