¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10΄, Μαγείρεμα 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Συστατικά
- 250 γρ. φακές ψιλές
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 300 γρ. λευκά μανιτάρια, χοντροκομμένα
- 60 ml κονιάκ ή κρασί λευκό
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη και την πάπρικα για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τις φακές, 900 ml ζεστό νερό και αλατοπίπερο. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
- Παράλληλα σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια (σε δόσεις, αν χρειάζεται) μαζί με το σκόρδο για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε το δεντρολίβανο, το μπούκοβο, αλατοπίπερο και το κονιάκ και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Σερβίρουμε τις φακές σε βαθύ πιάτο, μοιράζουμε τα μανιτάρια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ξερή μυζήθρα.
Στο ποτήρι μας
- ροζέ από Αγιωργίτικο.
Πηγή - www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου