ΜΕΝΟΥ

Pages

Χορτόσουπα κρέμα με σπιτικό ζουμί

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες : Για 6-8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 1 ώρα & 35΄, Αναμονή 1 ώρα, Μαγείρεμα 45΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬

Συστατικά
  • 2 μεγάλες πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
  • 1 μέτριο πράσο, σε λεπτές ροδέλες
  • 100 γρ. σελινόριζα, σε μέτρια κομμάτια
  • 2 μικρά καρότα, σε φέτες
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κιλό χόρτα εποχής για πίτες (σπανάκι, λάπατα, σέσκουλα κ.ά., μαζί με μυρωδικά, π.χ. μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο κ.ά.), καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον ζωμό λαχανικών

  • 2 μέτρια καρότα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 1 μικρό μάτσο σέλινο
  • 1 μάτσο μαϊντανός
  • 1 μάτσο καυκαλήθρες
  • 1 σκελίδα σκόρδου

Για το σερβίρισμα

  • φυλλαράκια καυκαλήθρας, γιαούρτι, ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής
Ζωμός

  • Καθαρίζουμε λαχανικά και μυρωδικά, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με 1½ λίτρο νερό και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα για 1 ώρα. Τον σουρώνουμε και πετάμε τα στερεά υλικά.

Σούπα

  • Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό που ετοιμάσαμε, τις πατάτες, το πράσο, τα καρότα, τη σελινόριζα και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσουν. 
  • Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Το πολτοποιούμε όλο στον πολυκόφτη, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. 
  • Στην ίδια κατσαρόλα (καθαρή και στεγνή) σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο λάδι για 1-2 λεπτά. 
  • Ρίχνουμε όλα τα ψιλοκομμένα χόρτα και μυρωδικά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. 
  • Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, πριν οι πρασινάδες χάσουν το ωραίο φωτεινό χρώμα τους, και τις πολτοποιούμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν λείος πολτός. 
  • Τον αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα που πολτοποιήσαμε και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. 
  • Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. 
  • Μοιράζουμε αμέσως τη σούπα στα πιάτα, για να μη χάσει το ωραίο πράσινο χρώμα της, και διακοσμούμε με φυλλαράκια καυκαλήθρας. 
  • Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με πιπέρι, βάζουμε από 1 κουταλιά γιαούρτι και σερβίρουμε.

Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου