¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες : Για 6-8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 1 ώρα & 35΄, Αναμονή 1 ώρα, Μαγείρεμα 45΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
- 2 μεγάλες πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
- 1 μέτριο πράσο, σε λεπτές ροδέλες
- 100 γρ. σελινόριζα, σε μέτρια κομμάτια
- 2 μικρά καρότα, σε φέτες
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κιλό χόρτα εποχής για πίτες (σπανάκι, λάπατα, σέσκουλα κ.ά., μαζί με μυρωδικά, π.χ. μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο κ.ά.), καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον ζωμό λαχανικών
- 2 μέτρια καρότα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 πράσο
- 1 μικρό μάτσο σέλινο
- 1 μάτσο μαϊντανός
- 1 μάτσο καυκαλήθρες
- 1 σκελίδα σκόρδου
Για το σερβίρισμα
- φυλλαράκια καυκαλήθρας, γιαούρτι, ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής
Ζωμός
- Καθαρίζουμε λαχανικά και μυρωδικά, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με 1½ λίτρο νερό και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα για 1 ώρα. Τον σουρώνουμε και πετάμε τα στερεά υλικά.
Σούπα
- Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό που ετοιμάσαμε, τις πατάτες, το πράσο, τα καρότα, τη σελινόριζα και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσουν.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Το πολτοποιούμε όλο στον πολυκόφτη, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα (καθαρή και στεγνή) σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο λάδι για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε όλα τα ψιλοκομμένα χόρτα και μυρωδικά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν.
- Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, πριν οι πρασινάδες χάσουν το ωραίο φωτεινό χρώμα τους, και τις πολτοποιούμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν λείος πολτός.
- Τον αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα που πολτοποιήσαμε και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Μοιράζουμε αμέσως τη σούπα στα πιάτα, για να μη χάσει το ωραίο πράσινο χρώμα της, και διακοσμούμε με φυλλαράκια καυκαλήθρας.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με πιπέρι, βάζουμε από 1 κουταλιά γιαούρτι και σερβίρουμε.
Πηγή - www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου