¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για 2 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : 160΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το ζύμωμα, κατά βούληση
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. αλάτι ψιλό
- 1 φλ. χλιαρό νερό + επιπλέον για το ζύμωμα, κατά βούληση
- 1 ½ κ.γ.μαγιά ξηρή
Για τη γέμιση (2 μεγάλα καλτσόνε)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. για επάλειψη
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 400 γρ. ανάμικτα σοταρισμένα λαχανικά (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατάτες, κόκκινες πιπεριές)
- 100 γρ. φύλλα σπανάκι baby
- ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο + επιπλέον, για γαρνιτούρα
- 3 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
- ½ κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
- 100 γρ. γλυκό τραχανά
Τρόπος παρασκευής
- Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
- Ρίχνουμε τη μαγιά στη λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο νερό ή αλεύρι, έτσι ώστε να πάρουμε μία λεία και αφράτη ζύμη.
- Καλύπτουμε τη λεκάνη με μία καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 60 τουλάχιστον λεπτά.
- Πατάμε με τα χέρια τη ζύμη να ξεφουσκώσει, χωρίζουμε σε 2 μπάλες και αφήνουμε και πάλι τις ζύμες να ξαναφουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230οC και τοποθετούμε ένα βαθύ ταψί στον πάτο του φούρνου.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
- Πιέζουμε ελαφρά να γίνει επίπεδη και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε δίσκο με διάμετρο 25-30 εκ.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τη δεύτερη μπάλα ζύμης.
Για τη γέμιση
- Σε μία ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα ανάμικτα λαχανικά, το σπανάκι και σοτάρουμε για 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- Προσθέτουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μαϊντανό, την κρέμα βαλσάμικου, τον κόλιανδρο και σοτάρουμε λίγο ακόμη, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τα λαχανικά στην άκρη να κρυώσουν καλά.
- Μόλις κρυώσει η γέμιση, τη μοιράζουμε και απλώνουμε στο μισό κάθε δίσκου.
- Διπλώνουμε από πάνω το άλλο μισό της ζύμης σε μισοφέγγαρο και τσιμπάμε τις άκρες να κλείσουν καλά.
- Ρίχνουμε 3 φλ. νερό στο ζεστό, βαθύ ταψί, που πριν βάλαμε στο φούρνο, για να αποκτήσει η ζύμη κατά τη διάρκεια του ψησίματος μία τραγανή, αλλά ταυτόχρονα μαλακή κρούστα.
- Μεταφέρουμε τα καλτσόνε σε ένα καλά αλευρωμένο ταψί, αλείφουμε την επιφάνειά τους με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε στο φούρνο.
- Ψήνουμε για 15 λεπτά, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 200οC και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμα τα καλτσόνε και η επιφάνειά τους έχει ροδοκοκκινίσει, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου