ΜΕΝΟΥ

Pages

Φασολάδα της Τοσκάνης

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Μαγείρεμα 1 ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬


Ribollita σημαίνει «ξαναβρασμένη», επειδή αυτή η φασολάδα είναι καλύτερη αν τη μαγειρέψουμε μία μέρα νωρίτερα, ώστε να αναδυθούν τα αρώματά της, και την επομένη να την ξαναζεστάνουμε. Θα πρέπει να είναι αρκετά πηχτή, ώστε να τρώγεται με πιρούνι, όχι με κουτάλι.

Συστατικά
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
  • 1 µεγάλο καρότο, ψιλοκοµµένο
  • 3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκοµµένα
  • 2 µεγάλες σκελίδες σκόρδου, κοπανισµένες
  • 250 γρ. cavolo nero (µαύρο λάχανο) ή λάχανο Σαβοΐας ή απλό λευκό, λεπτοκοµµένο
  • 1 κολοκυθάκι, ψιλοκοµµένο
  • 400 γρ. ξερά φασόλια χάντρες, βρασµένα και στραγγισµένα
  • 400 γρ. ντοµατάκια ολόκληρα από κονσέρβα, χοντροκοµµένα
  • 180 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 λίτρο ζωµός κοτόπουλου ή νερό
  • 80 γρ. µπαγιάτικο χωριάτικο ψωµί, χωρίς την κόρα, σε κύβους 2,5 εκ.
  • παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισµα
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
  • Σε µια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι µε το καρότο, το σέλερι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς.
  • Προσθέτουµε το λάχανο και το κολοκυθάκι και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για άλλα 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Ρίχνουµε τα φασόλια και σοτάρουµε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας, µέχρι να λαδωθούν καλά. Προσθέτουµε τις ντοµάτες και µαγειρεύουµε για 5 λεπτά ακόµα, µέχρι να εξατµιστούν τα περισσότερα υγρά. Ρίχνουµε το κρασί, τον ζωµό ή το νερό και αλατοπίπερο, και χαµηλώνουµε τη φωτιά. Σιγοµαγειρεύουµε για περίπου 40 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
  • Προσθέτουµε το ψωµί στην κατσαρόλα, ανακατεύουµε για 1-2 λεπτά και αποσύρουµε από τη φωτιά. Αφήνουµε τη σούπα στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, για να «σταθεί» και να αναµειχθούν οι γεύσεις. Περιχύνουµε µε λίγο παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουµε.
  • Αν ξαναζεστάνουµε τη σούπα, βεβαιωνόµαστε ότι έχει πάρει µια καλή βράση. Στη συνέχεια, αποσύρουµε από τη φωτιά και την αφήνουµε να κρυώσει για 5 λεπτά. Σερβίρουµε σε κρύα µπολ. Η σούπα πρέπει να είναι ζεστή, αλλά όχι καυτή.

Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου