ΜΕΝΟΥ

Pages

Στρούντελ μήλου

Ένα γλύκισμα για όλες τις ώρες.


Χρόνος προετοιμασίας: 35'
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα






Υλικά για 8 με 10 μερίδες
Για τη γέμιση

  • 3 μέτρια μήλα Granny Smith, 750 γρ. περίπου
  • 1/4 κούπας ζάχαρη καστανή
  • 3 κουταλιές ζάχαρη λευκή
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
  • 3/4 κουταλάκι κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 3 κουταλιές λάδι
  • 1 συσκευασία βανίλια
  • 1 φύλλο σφολιάτα (250 γρ.)
  • 1 κουταλιά νερό



Εκτέλεση

  • Πλύντε τα μήλα, καθαρίστε τα και κόψτε τα κατά μήκος στη μέση. 
  • Αφαιρέστε τους σπόρους και κόψτε τα σε φέτες 1 εκ. 
  • Βάλτε τα μήλα σ' ένα μπολ, ρίξτε κι ανακατέψτε την καστανή και την άσπρη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, την κανέλα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια. 
  • Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, απλώστε τα μήλα, να καλύψουν τον πάτο μιας πλατιάς, ρηχής κατσαρόλας, σε μια στρώση. 
  • Βάλτε την κατσαρόλα επάνω στη φωτιά και σιγοβράστε 8' - 10', ανακατεύοντας κατά διαστήματα, απαλά, ώσπου να μαλακώσουν τα μήλα, κρατώντας το σχήμα τους και το ζουμί να δέσει σε σκούρο σιρόπι, ελαφρά πηχτό. 
  • Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει εντελώς, πριν συναρμολογήσετε το στρούντελ. 
  • Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε το φύλλο σφολιάτας και πατήστε το με τον πλάστη να λεπτύνει και να γίνει παραλληλόγραμμο φύλλο 30x28 εκ. 
  • Μ' ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το κατά μήκος στη μέση, να γίνουν δύο φύλλα 15x14 εκ. 
  • Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, σηκώστε το ένα μισό φύλλο και τοποθετήστε το σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου. 
  • Αλείψτε τις άκρες τριγύρω με λίγο νερό. 
  • Τοποθετήστε τις φέτες των μήλων στο κέντρο και κατά μήκος του φύλλου, σε δύο σειρές, επανωτίζοντας τη μια επάνω στην άλλη, να γίνει σχήμα ψαροκόκαλο, πλάτους 10 εκ. 
  • Περιχύστε τα μήλα με το ζουμί που έμεινε στο ταψί. Μην ανησυχήσετε αν το ζουμί τρέξει έξω από τις αλειμμένες με νερό άκρες. 
  • Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι το δεύτερο μισό φύλλο και διπλώστε το απαλά κατά μήκος στη μέση, προσέχοντας να μην κάνει τσάκιση. 
  • Μ' ένα κοφτερό μαχαίρι ή μ' ένα ψαλίδι, κάντε χαρακιές, επάνω στη διπλωμένη όψη, σε απόσταση 2,5 εκ. τη μια από την άλλη, αφήνοντας ένα περιθώριο 2,5 εκ. από τις υπόλοιπες τρεις άκρες του φύλλου. 
  • Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, σηκώστε το διπλωμένο φύλλο και μεταφέρετέ το επάνω από το φύλλο με τη γέμιση. 
  • Ξεδιπλώστε το προσεχτικά και ανοίξτε το επάνω από τη γέμιση, προσέχοντας να συνταιριάζουν οι άκρες. 
  • Πιέστε με τα δάχτυλά σας τις άκρες τριγύρω και πατήστε τις με τη μύτη ενός πηρουνιού, να κλείσουν. Αφήστε το στρούντελ να σταθεί 20' στο ψυγείο. 
  • Αλείψτε το με λίγο νερό, πασπαλίστε το με ζάχαρη και τοποθετήστε το στο τρίτο χαμηλότερο ράφι του φούρνου. 
  • Ψήστε το στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 15'. Γυρίστε το ταψί, να έρθει το πίσω εμπρός και συνεχίστε 45' ακόμη το ψήσιμο, ώσπου να φουσκώσει η σφολιάτα και να ροδίσει. 
  • Ανασηκώστε προσεχτικά με το χαρτί και μεταφέρετε το στρούντελ σε σχάρα. Αφήστε το να κρυώσει ελαφρά. 
  • Σερβίρετέ το ελαφρά ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. 
  • Μπορείτε να το διατήρήσετε 3 ημέρες, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. 
  • Ζεστάνετέ το σε φούρνο 180 βαθμών Κελσίου, για 5', αν το σερβίρετε την επόμενη μέρα.


Πηγή - Vefa's House