ΜΕΝΟΥ

Pages

Πανακότα με άρωμα μπακλαβά



Ένα από τα πολλά πρόσωπα της πανακότας έχει γεύση Ανατολής.


Προετοιμασία 50΄ 
Αναμονή 3 - 4 ώρες 
Ψήσιμο 20΄



Υλικά για 10 μερίδες

Για τα φύλλα
  • 200 γρ. φύλλο κρούστας
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος

Για την πανακότα
  • 20 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 900 γρ. κρέμα γάλακτος 35% - 36% λιπαρά
  • 150 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
  • 100 γρ. καρύδια
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης





Εκτέλεση
  • Πανακότα: Ψήνουμε τα φιστίκια στο φούρνο, στους 160° C για 10 λεπτά. 
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τρίβουμε στο μούλτι σε ψιλά κομμάτια. 
  • Στη συνέχεια τρίβουμε τα καρύδια και τα ενώνουμε με τα φιστίκια. 
  • Βάζουμε τη ζελατίνη να μουλιάσει σε ένα μπολ με κρύο νερό.
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα, το γάλα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα. 
  • Ανακατεύουμε ελαφρώς και βάζουμε στη φωτιά. 
  • Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το μείγμα, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις ζελατίνες, ελαφρώς στυμμένες. 
  • Ανακατεύουμε για να λιώσουν εντελώς.
  • Αφήνουμε την πανακότα να κρυώσει και να αρχίσει να δένει, ανακατεύοντας συχνά, για να μην πιάσει πέτσα. 
  • Ακόμη καλύτερα είναι να την αδειάσουμε σε ένα μπολ και να το τοποθετήσουμε πάνω σε παγάκια, ώστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία. 
  • Μόλις η κρέμα κρυώσει, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς. 
  • Ανακατεύουμε απαλά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ή δύο παραλληλόγραμμα ταψιά ή τσέρκια. Θέλουμε το πάχος της πανακότας να είναι περίπου 3 - 4 εκ. 
  • Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 - 4 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί η πανακότα.



Συναρμολόγηση: 
  • Λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην καεί, και με ένα πινέλο βουτυρώνουμε τα φύλλα ένα-ένα. 
  • Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο, τα αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να παγώσουν και τα κόβουμε σε κομμάτια διαστάσεων 4x5 εκ. (το κάθε κομμάτι θα αποτελείται από πολλά φύλλα).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° - 170° C για 20 λεπτά. 
  • Αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Ξεφορμάρουμε την πανακότα, την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια ίδιων διαστάσεων με τα φύλλα και φτιάχνουμε σάντουιτς. 
  • Προαιρετικά, όταν πρόκειται να σερβίρουμε, περιχύνουμε το κάθε κομμάτι με μέλι.



Πηγή - γαστρονόμος online