menu22

Ταρτάκια βρώμης-καρυδιού με μους γιαουρτιού με μέλι καστανιάς ή αγριοβελανιδιάς

Πεντανόστιμα ταρτάκια με τραγανή βάση από καρύδια, βρώμη και ξερά σύκα, γεμισμένα με μους γιαουρτιού, αέρινη σαν λευκό σύννεφο. Το τέλος επιφυλάσσει καρύδια, γκότζι μπέρις και μέλι καστανιάς ή αγριοβελανιδιάς της Melira που δίνουν πολύ ιδιαίτερη γεύση σε αυτό το γλυκό που θα σας γεμίσει ενέργεια χωρίς τις τύψεις των περιττών θερμίδων.



Συνταγή : Ιωάννα Σταμούλου.
Μερίδες : Για 10 ταρτάκια
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Yλικά 
Για τη βάση
  • 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
  • 1 φλιτζάνι καρύδια
  • 1 κουτ. σούπας λιναρόσπορο
  • 1 φλιτζάνι ξερά σύκα ψιλοκομμένα (όσο πιο τρυφερά μπορείτε να βρείτε) ή δαμάσκηνα ξερά χωρίς το κουκούτσι
  • 1 μεγάλη κουταλιά σούπας μέλι καστανιάς ή αγριοβελανιδιάς ΜELIRA
  • 1 κουτ. σούπας νερό παγωμένο
  • Λίγο λάδι για το άλειμμα των ταρτιέρων

Για τη μους γιαουρτιού
  • 150γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών
  • 4 κουτ. σούπας μέλι καστανιάς ή αγριοβελανιδιάς ΜΕLIRA
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για τη διακόσμηση
  • Μερικά goji berries
  • 10 πεταλούδες καρυδιού (ένα ολόκληρο μισό από κάθε καρύδι) ή ψιλοτριμμένο
  • 2 κουτ. γλυκού μέλι καστανιάς ή αγριοβελανιδιάς ΜΕLIRA
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Μερικά φυλλαράκια δυόσμου ή μέντας

Εκτέλεση
Για τη βάση
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα. Ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι σε ένα δυνατό μπλεντεράκι και πολτοποιείτε τα υλικά, έτσι ώστε να πάρετε ένα υγρό και σφιχτό μείγμα που θα μπορεί να πλάθεται. Λαδώνετε 10 μικρά φορμάκια τάρτας με ένα πινέλο και χωρίζετε τη ζύμη σας σε 10 μπάλες σαν μεγάλα καρύδια. 
  • Με τα δάχτυλα ανοίγετε τη ζύμη μέσα στις λαδωμένες ταρτιέρες έτσι ώστε να καλύψετε πάτο και πλαϊνά και τις βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά να στεγνώσουν και να τραγανίσουν ελαφρά.
  • Τις ξεφορμάρετε με προσοχή και αφήνετε τις βάσεις της τάρτας να κρυώσουν σε σύρμα.

Για τη μους γιαουρτιού
  • Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ να σφίξει αρκετά και τότε προσθέτετε το μέλι και συνεχίζετε για λίγο ακόμη να σφίξει καλύτερα. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε το γιαούρτι και το ξύσμα του λεμονιού κι ανακατεύετε με σπάτουλα. Αφήνετε τη μους στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
  • Όταν θέλετε να σερβίρετε, μοιράζετε τη μους γιαουρτιού στις βάσεις της τάρτας, διακοσμείτε με μια πεταλούδα καρυδιού, λίγα γκότζι μπέρις, ξύσμα από λεμόνι και φυλλαράκια μέντας. Περιχύνετε με λίγο μέλι και σερβίρετε αμέσως.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Και τα δυο μέλια, καστανιάς και αγριοβελανιδιάς ανήκουν στην κατηγορία μαύρα μέλια και έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα...

Το μέλι Καστανιάς 
  • είναι σκουρόχρωμο και με έντονη, ελαφρώς «πικρή» γεύση. Συλλέγεται, την περίοδο του φθινοπώρου, από τις καρποφόρες καστανιές που ευδοκιμούν στο μοναδικό Αγιορείτικο τοπίο. Το μέλι Καστανιάς είναι διάσημο για τις ευεργετικές του ιδιότητες και δικαίως μπορεί να θεωρηθεί ένα πραγματικό νέκταρ.

Tο μέλι αγριοβελανιδιάς 
  • είναι σπάνιο, καστανόχρωμο και με ξυλώδη γεύση. Συλλέγεται στο Πήλιο, το μυθικό βουνό των Kενταύρων από τη βελανιδιά (αρχ. δρυς) που θεωρείτο το ιερό δέντρο του Δία. Η μαγεία ρέει στην πλούσια και παχύρρευστη υφή του. Μια κουταλιά αρκεί για να μας ταξιδέψει σε μυθικούς προορισμούς.


Πηγή - Sweetly

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου