ΜΕΝΟΥ

Pages

Χταπόδι μαγειρευτό με μανιτάρια και πιπεριές

Νόστιμο φαγητό με έξτρα μπόνους συνταγή: φάβα από ξερά μπιζέλια!







Συνταγή : Νίκη Χρυσανθίδου.
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Μαγείρεμα περίπου 1½ ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά

  • 1 χταπόδι περίπου
  • 1 κιλό, καθαρισμένο και κομμένο σε μέτρια κομμάτια (περίπου 3 - 4 εκ.)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι, ξεπλυμένες, καλά στραγγισμένες, σε μέτρια καρέ
  • 300 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, κομμένα στα 2 ή στα 4, ανάλογα με το μέγεθός τους
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 2 καρότα, σε λεπτές ροδέλες
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, χοντροκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 200 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού γλυκιά ή καυτερή πάπρικα σε σκόνη
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Εκτέλεση
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι μαζί με τα καρότα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για περίπου 45 λεπτά - 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Δεν θα χρειαστούν άλλα υγρά, διότι το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του. παρ’ όλα αυτά ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. 
  • Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το τζίντζερ, την ντομάτα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την πάπρικα, ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά και ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με το χταπόδι. 
  • Μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει εντελώς το χταπόδι και να πήξει η σάλτσα. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης. Αποσύρουμε, σκορπίζουμε το μαϊντανό και σερβίρουμε.

Σερβίρουμε το φαγητό με 

ένα λευκό πιλάφι ή, αν θέλουμε, με φάβα από ξερά μπιζέλια που φτιάχνουμε ως εξής:
  • Βράζουμε 300 γρ. ξερά μπιζέλια σε 1 λίτρο νερό με 1 δαφνόφυλλο και 1 ολόκληρο ξερό κρεμμύδι για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να πιουν τα υγρά και να μαλακώσουν -σχεδόν να λιώσουν- τα μπιζέλια (ξαφρίζουμε τα πρώτα 10 λεπτά). Λιώνουμε τη φάβα (χωρίς το κρεμμύδι) με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ, προσθέτοντας 100 ml λάδι, χυμό από 1/2 λεμόνι και αλατοπίπερο. 

Πηγή -  Γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου