menu22

Τσουρέκια πασχαλινά με γέμιση κάστανο και σοκολάτα

Tα φετινά μου τσουρέκια τα πείραξα λιγάκι. Τα γέμισα με μαρμελάδα κάστανο και σοκολάτα και έγιναν ανάρπαστα. Τα έφτιαξα για το Πάσχα, αλλά πιστέψτε με είναι παντός καιρού.





Συνταγή : Ιωάννα Σταμούλου.
Μερίδες : Για 3-4 τσουρέκια.
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.



Υλικά 
  • 50γρ. νωπή μαγιά
  • 125ml χλιαρό νερό
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
  • 1 κουτ. σούπας μαχλέπι κοπανισμένο
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
  • 250γρ. βούτυρο LURPAK μαλακωμένο σε κυβάκια
  • 250ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
  • 300γρ. ζάχαρη
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
  • 2 αβγά και 4 κροκάδια χτυπημένα
  • 1 αβγό χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα

Για τη γέμιση
  • 300γρ. μαρμελάδα κάστανο
  • 200γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση
  • Διαλύετε τη μαγιά στο νερό, προσθέτετε ½ φλιτζάνι αλεύρι και 1 κουταλιά ζάχαρη. Χτυπάτε το χυλό με πιρούνι έως ότου γίνει λείος. Αφήνετε το προζύμι να μείνει σκεπασμένο σε χλιαρό μέρος για να φουσκώσει.
  • Ζεσταίνετε ελαφρά σε κατσαρολάκι το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Όταν το μίγμα γίνει χλιαρό, προσθέτετε τη φουσκωμένη μαγιά, το αλάτι, το μαχλέπι, την κοπανισμένη μαστίχα και τα αβγά με τα κροκάδια.
  • Προσθέτετε στο μίγμα το υπόλοιπο αλεύρι ώστε να γίνει η ζύμη μαλακότερη από του ψωμιού (πρέπει ίσα που να ξεκολλάει από τα χέρια και να είναι μαλακή). Τη ζυμώνετε καλά στο χέρι για μερικά λεπτά, τη σκεπάζετε με σελοφάν και αφήνετε να μείνει σε χλιαρό μέρος έως ότου διπλασιασθεί σε όγκο για 1 ½ περίπου ώρα.
  • Ξαναζυμώνετε τη ζύμη. Σ’ αυτό το σημείο είναι έτοιμη για να την πλάσετε. Πρώτα τη χωρίζετε σε τρία ή τέσσερα ίσα μέρη. Πλάθετε το κάθε μέρος σε κορδόνι, το πλαταίνετε με τα χέρια και αλείφετε πάνω μια λεπτή στρώση από μαρμελάδα κάστανο και ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Την πατάτε ελαφρά με τα χέρια να ενσωματωθεί στη ζύμη και ύστερα τυλίγετε τη ζύμη σε ρολά που στο τέλος στρίβετε ελαφρά για να κλείσουν καλά μέσα τους τη γέμιση. Πλάθετε με αυτά κοτσίδες σαλιγκάρια ή στεφάνια αν προτιμάτε.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς κι αφήνετε τα τσουρέκια σε ταψιά για ένα μισάωρο να φουσκώσουν ξανά. Τα αλείφετε με το διαλυμένο αβγό και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά το καθένα.
  • Ξεφουρνίζετε τα τσουρέκια κι αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τα τυλίξετε σε σελοφάν για να διατηρηθούν μαλακά.

Πηγή - Sweetly

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου