ΜΕΝΟΥ

Pages

Πράσα με σέλινα και λεμόνι στον ταβά*

Από τη µια η γλύκα του µαγειρεµένου πράσου και του κρεµµυδιού, από την άλλη η αχνή πίκρα και ξινάδα από τις ροδέλες λεµονιού που σιγοµαγειρεύονται µε τα υπόλοιπα υλικά. Στο βάθος, το χαρακτηριστικό άρωµα του σέλινου. Το θεσπέσιο αποτέλεσµα αποδεικνύει πως το καλό φαγητό δεν είναι κατ’ ανάγκη κοστοβόρο. Τη συνταγή µαγείρεψε ο µοναχός Επιφάνιος.

Συνταγή : Μοναχός Επιφάνιος
Μερίδες : Για 3 - 4 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα περίπου 40΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά
  • 6 µεγαλούτσικα πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο µέρος), σε λοξές φέτες µήκους περίπου 4 εκ.
  • 2 κρεµµύδια, σε ψιλά καρέ
  • 1 µικρή σελινόριζα, σε µικρά ζάρια + 5 - 6 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκοµµένα
  • 3 σκελίδες σκόρδου,
  • σε φετάκια (ή όσο θέλουµε)
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 λεµόνια
  • 2 - 3 δαφνόφυλλα
  • 1/2 ποτήρι κρασιού
  • λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
  • Σε µια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε µέτρια προς δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουµε τα πράσα, τα κρεµµύδια, τη σελινόριζα και τα σέλινα για 8 - 10 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να µαραθούν. Ενδιάµεσα αλατίζουµε, για να βγάλουν τα λαχανικά τα υγρά τους. Ρίχνουµε το σκόρδο και τσιγαρίζουµε για άλλο 1 λεπτό. Κόβουµε το 1 λεµόνι σε ροδέλες, αφαιρούµε τα κουκούτσια και τις ακουµπάµε πάνω στα υλικά. 
  • Προσθέτουµε τα δαφνόφυλλα, λίγο αλάτι και 1 φλιτζάνι νερό. Μόλις τα υγρά κοχλάσουν, χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και αφήνουµε το φαγητό να µαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουµε το κρασί, σκεπάζουµε και πάλι και µαγειρεύουµε για άλλα 15 - 20 λεπτά ή µέχρι να σωθούν τα υγρά και να µελώσει το φαγητό. 
  • Κατά το µαγείρεµα σείουµε την κατσαρόλα για να µην κολλήσει το φαγητό και παρακολουθούµε µήπως χρειαστεί να προσθέσουµε νερό. Στο τέλος, ρίχνουµε το χυµό από το δεύτερο λεµόνι και πιπέρι. Ελέγχουµε το αλάτι και σερβίρουµε µε ψωµί και ελιές.

*Το ξέρατε;
  • Κάτι ανάµεσα σε µεγάλου µεγέθους ρηχή κατσαρόλα και βαθύ ταψί µε χερούλια είναι ο ταβάς. Στο Αγιον Ορος έχουν ταβάδες που χωρούν 100 µερίδες φαγητό - σε αυτούς µαγειρεύουν σε µεγάλα πανηγύρια µε πολλούς επισκέπτες, συνήθως στην ύπαιθρο. Χρειάζονται τέσσερις καλόγεροι για να τους σηκώσουν µε µεγάλα µακριά ξύλα που περνούν µέσα από τα χερούλια τους. Στο σπίτι θα χρησιµοποιήσουµε µια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα. 

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου