¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Ιωάννα Σταμούλου
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Όταν βρίσκεις μες το καταχείμωνο τις πρώτες φρέσκες αγκινάρες στους πάγκους της λαϊκής, τις ονειρεύεσαι μαγειρεμένες παπουτσάκια ή με άλλο τρόπο πιο χειμωνιάτικο. Με αρακά και με κατσικάκι μου κάνουν πιο ανοιξιάτικες. Είπα λοιπόν να τις μαγειρέψω με ξινό τραχανά κι έγιναν πραγματικό λουκούμι!
Υλικά
- 8 αγκινάρες φρέσκες ή 12 πάτους από κατεψυγμένες
- 2 φλιτζάνια τραχανά ξινό ή γλυκό αν προτιμάτε
- ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 φινόκιο σε φέτες και το μάραθο ψιλοκομμένο
- 2 καρότα σε ροδέλες
- χυμό από 1-2 λεμόνια, ξύσμα από το 1
- ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τα κοτσάνια τους. Τις κόβουμε σε χοντρές φέτες.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το φινόκιο και τα καρότα για 3 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τα κοτσάνια τους και, αφού τις σοτάρουμε κι αυτές για 3-4 λεπτά ακόμα, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ξύσμα του λεμονιού και το μισό μάραθο.
- Σβήνουμε με το κρασί και μετά από λίγο προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό ζεστό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι κι αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό και να μαλακώσουν αρκετά οι αγκινάρες.
- Προσθέτουμε τότε τον τραχανά και 2 φλιτζάνια καυτό νερό και το χυμό των λεμονιών. Αλατοπιπερώνουμε ξανά και βράζουμε το φαγητό χωρίς καπάκι, μέχρι να μαγειρευτούν καλά οι αγκινάρες αλλά και ο τραχανάς. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει ο τραχανάς κι ελέγχουμε τα υγρά, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον ζεστό νεράκι στην κατσαρόλα για να γίνει ο τραχανάς.
- Σβήνουμε τη φωτιά όταν μαγειρευτεί ο τραχανάς και τα λαχανικά, και όταν το φαγητό πιει τα πιο πολλά ζουμιά του και χυλώσει.
- Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μάραθο και το μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.
Πηγή - sweetly.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου