ΜΕΝΟΥ

Pages

Κοτόπιτα με πράσα και πρόβειο βούτυρο

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Χριστόφορος Πέσκιας
Μερίδες : Για ένα ταψί 32 εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 40΄, Ψήσιμο 55΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬

Ηπειρώτικη συνταγή, με ρουστίκ αρχοντιά, ιδανική για το γιορτινό τραπέζι!

Υλικά
  • 5 έτοιμα χωριάτικα φύλλα για πίτα
  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο, βρασμένο
  • 400 ml ζωμός κότας
  • 800 γρ. πράσα (το λευκό μέρος), σε ροδέλες
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος), σε ροδέλες
  • 80 γρ. ρύζι για γεμιστά
  • 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 150-200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 130 γρ. βούτυρο πρόβειο (σε συμπαγή, ορθογώνια πλάκα, όπως το αγελαδινό, ή σε ημίρρευστη, σε βαζάκι)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Ξεψαχνίζουμε το βρασμένο κοτόπουλο και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια. 
  • Λιώνουμε 50 γρ. από το πρόβειο βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για σχεδόν 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. 
  • Προσθέτουμε το ρύζι και τόσο ζωμό όσο χρειάζεται για να καλύψει τα υλικά (τα 400 ml είναι αρκετά, αλλιώς συμπληρώνουμε με λίγο καυτό ζωμό ακόμη ή με νερό). 
  • Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά. 
  • Αποσύρουμε, προσθέτουμε το κοτόπουλο, τη φέτα και τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Πίτα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λιώνουμε το υπόλοιπο πρόβειο βούτυρο και αλείφουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού 32 εκ. 
  • Στρώνουμε στο ταψί 3 χωριάτικα φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα, και απλώνουμε πάνω τους τη γέμιση ομοιόμορφα. 
  • Την καλύπτουμε με τα άλλα 2 φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά. 
  • Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα για να κλείσουμε τη γέμιση, χαράσσουμε την πίτα και την ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για 55 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω. 
  • Τη σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή, όχι καυτή.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *

Πηγή - www.gastronomos.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου