Φτιάξτε λαχταριστούς μυρωδάτους λαχανοντολμάδες για όλη την οικογένεια
Απαιτούμενος χρόνος : 60 λεπτά
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 4-6 άτομα
Για τους λαχανοντολμάδες- 1 μεγάλο λάχανο
- ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- ½ κιλό χοιρινό κιμά
- ¾ φλιτζανιού του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 250 γραμμάρια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
- ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- αλάτι-πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 4 ολόκληρα αυγά
- χυμός από 3 λεμόνια
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και αφαιρούμε το κοτσάνι με ένα μαχαίρι.
- Ρίχνουμε το λάχανο σε καυτό αλατισμένο νερό να βράσει για 5-10 λεπτά, με το άνοιγμα, να ακουμπάει στον πάτο της.
- Βγάζουμε, όσα φύλλα έχουν μαλακώσει και συνεχίζουμε το ζεμάτισμα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα.
- Αν είναι πολύ μεγάλο το λάχανο, το κόβουμε στη μέση και ζεματάμε το κάθε μισό χωριστά.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα ξερά και φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Μόλις γυαλίσουν, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και ανακατεύουμε καλά να απορροφηθεί το λάδι.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον κιμά.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι τον κιμά, το ρύζι και τα κρεμμυδάκια ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι - πιπέρι, κύμινο. Αλατίζουμε, ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε το μείγμα να χλιαραίνει.
- Αφήνουμε να ξεκουραστεί για ½ ώρας και μετά γεμίζουμε τους ντολμάδες.
- Αν τα φύλλα (κυρίως τα εξωτερικά) είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε σε δύο ή τρία κομμάτια. Δεν τους τυλίγουμε πολύ σφιχτά, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι.
- Τυλίγουμε τους ντολμάδες σαν φλογέρες. Πριν τους βάλουμε στην κατσαρόλα, στρώνουμε τον πάτο της με φύλλα λάχανου, μέχρι να καλυφθεί όλος.
- Τοποθετούμε τους ντολμάδες σε στρώσεις μέσα στην κατσαρόλα πολύ στριμωχτά. Βάζουμε πάνω από κάθε στρώση φύλλα λάχανου.
- Πάνω από την τελευταία στρώση βάζουμε ένα πιάτο σαν βάρος, για να μη μετακινούνται οι ντολμάδες στο βράσιμο και προσθέτουμε 1 ½ ποτήρι του νερού ζεστό νερό.
- Βράζουμε σε πολύ μέτρια φωτιά, για να μην κολλήσουν, για περίπου ½ -3/4 της ώρας. Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά και το λεμόνι και τα αυγοκόβουμε.
- Ετοιμάζουμε τους λαχανοντολμάδες 4 ώρες πριν το φαγητό, για να ενωθούν τα αρώματα.
Πηγή - sidagi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου