ΜΕΝΟΥ

Pages

Παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες


Φτιάξτε λαχταριστούς μυρωδάτους λαχανοντολμάδες για όλη την οικογένεια

Απαιτούμενος χρόνος : 60 λεπτά







 ~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 4-6 άτομα
Για τους λαχανοντολμάδες
  • 1 μεγάλο λάχανο
  • ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • ½ κιλό χοιρινό κιμά
  • ¾ φλιτζανιού του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 250 γραμμάρια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • αλάτι-πιπέρι

Για το αυγολέμονο
  • 4 ολόκληρα αυγά
  • χυμός από 3 λεμόνια


~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
  • Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και αφαιρούμε το κοτσάνι με ένα μαχαίρι. 
  • Ρίχνουμε το λάχανο σε καυτό αλατισμένο νερό να βράσει για 5-10 λεπτά, με το άνοιγμα, να ακουμπάει στον πάτο της.
  • Βγάζουμε, όσα φύλλα έχουν μαλακώσει και συνεχίζουμε το ζεμάτισμα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα.
  • Αν είναι πολύ μεγάλο το λάχανο, το κόβουμε στη μέση και ζεματάμε το κάθε μισό χωριστά.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα ξερά και φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Μόλις γυαλίσουν, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και ανακατεύουμε καλά να απορροφηθεί το λάδι. 
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον κιμά.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι τον κιμά, το ρύζι και τα κρεμμυδάκια ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι - πιπέρι, κύμινο. Αλατίζουμε, ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε το μείγμα να χλιαραίνει.
  • Αφήνουμε να ξεκουραστεί για ½ ώρας και μετά γεμίζουμε τους ντολμάδες.
  • Αν τα φύλλα (κυρίως τα εξωτερικά) είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε σε δύο ή τρία κομμάτια. Δεν τους τυλίγουμε πολύ σφιχτά, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι.
  • Τυλίγουμε τους ντολμάδες σαν φλογέρες. Πριν τους βάλουμε στην κατσαρόλα, στρώνουμε τον πάτο της με φύλλα λάχανου, μέχρι να καλυφθεί όλος.
  • Τοποθετούμε τους ντολμάδες σε στρώσεις μέσα στην κατσαρόλα πολύ στριμωχτά. Βάζουμε πάνω από κάθε στρώση φύλλα λάχανου. 
  • Πάνω από την τελευταία στρώση βάζουμε ένα πιάτο σαν βάρος, για να μη μετακινούνται οι ντολμάδες στο βράσιμο και προσθέτουμε 1 ½ ποτήρι του νερού ζεστό νερό.
  • Βράζουμε σε πολύ μέτρια φωτιά, για να μην κολλήσουν, για περίπου ½ -3/4 της ώρας. Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  • Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά και το λεμόνι και τα αυγοκόβουμε.
  • Ετοιμάζουμε τους λαχανοντολμάδες 4 ώρες πριν το φαγητό, για να ενωθούν τα αρώματα.


Πηγή - sidagi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου