
Συνταγή : Ντίνα Νικολάου
Μερίδες : για 1 μπόλ
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 30 λεπτά, μαγείρεμα περίπου 8-10 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
Για την κρέμα σκόρδου (για ένα βαζάκι με 6 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου)*
- 2 κεφάλια σκόρδου
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο, κοπανισμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τζατζίκι
- 600 γρ. στραγγιστό γιαούρτι πρόβειο
- 2 κουτ. γλυκού από την κρέμα σκόρδου που φτιάξαμε
- 2-3 αγγουράκια τουρσί (τα μεγάλα), σε κυβάκια
- 1 ματσάκι δυόσμος (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένος ή 2 κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος
- 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
Εκτέλεση
Κρέμα σκόρδου:
- Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες σκόρδου, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε (αν υπάρχει) την πράσινη φύτρα.
- Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, τις σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε με το πιρούνι ή στο γουδί.
- Πασπαλίζουμε τον πολτό με ρίγανη και δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και βάζουμε την κρέμα σε γυάλινο βαζάκι.
- Πάνω από την κρέμα σκόρδου ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1 κουτ. σούπας).
- Σκεπάζουμε το βαζάκι και το κρατάμε στο ψυγείο για 3 - 4 εβδομάδες.
Τζατζίκι:
- Σε ένα μεγάλο και βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το γιαούρτι, 2 κουτ. γλυκού από την κρέμα σκόρδου που φτιάξαμε, το αγγουράκι τουρσί και το δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας απαλά.
- Διατηρούμε το τζατζίκι στο ψυγείο. Την ώρα του σερβιρίσματος προσθέτουμε το λευκό ξίδι και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε πλάι σε ψητά κρεατικά, πατάτες τηγανητές ή φούρνου ακόμα και πλάι σε όσπρια.
Συμβουλή
- Η κρέμα σκόρδου έχει απαλό και διακριτικό άρωμα. Αν δεν την φτιάξουμε, θα χρησιμοποιήσουμε 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου